Νέα Παραχωρητήρια χρήσης και κυριότητας σε αγροτικά ακίνητα

Ψηφίστηκε την Τετάρτη 14.3.2012 από τη Βουλή, νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συναρμοδίων Υπουργείων, σύμφωνα με τον οποίο αφενός παραχωρούνται κατά χρήση δημόσιες εκτάσεις έναντι τιμήματος ή δωρεάν και αφετέρου τακτοποιούνται με τίτλους κυριότητας χρόνιες εκκρεμότητες σε θέματα  κυριότητας επί αγροτικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων  :

(1) Τα ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία διαχειρίζεται του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και τα οποία είναι διαθέσιμες εκτάσεις και οικόπεδα που έμειναν αδιάθετα μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτριωτικής διαδικασίας για την αποκατάσταση ακτημόνων, οι συνεταιριστικές εκτάσεις και οι χαρακτηρισμένες ως κοινόχρηστες, οι λεγόμενες αποστραγγιζόμενες γαίες, τα μπασταινουχικά κτήματα του άρθρου 290 του Αγροτικού Κώδικα, οι εκτάσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο κτηνοτροφικής αποκατάστασης και άλλα, τα οποία απεικονίζονται ψηφιακά στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα αποτελέσουν αντικείμενο παραχώρησης κατά χρήση με τίμημα μέσω δημοπρασιών σε ιδιώτες επενδυτές (για βιοτεχνική ή βιομηχανική ή ξενοδοχειακή επένδυση ή ΑΠΕ) άνω των 3 εκ. ευρώ ή για εκτάσεις για οποιαδήποτε χρήση άνω των 100 στρεμμάτων και δωρεάν στους ΟΤΑ και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, εάν πρόκειται η χρήση τους να είναι για κοινωφελείς σκοπούς.

(2) Το Δημόσιο παύει να προβάλλει δικαιώματα σε αγροτικές εκτάσεις, αγροτικοί ή κτηνοτροφικοί κλήροι τους οποίους μέχρι πρότινος το Υπουργείο διεκδικούσε από νομείς και κατόχους που έχουν νόμιμους τίτλους μεταγεγραμμένους στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία πριν την 5.6.1993, από κατόχους και νομείς που έχουν παραχωρητήρια μη μεταγεγραμμένα, και από κατόχους και  από δικαιούχους της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων που όμως δεν έχουν παραχωρητήρια. Στις περιπτώσεις αυτές υποβάλλεται αίτημα συνοδευόμενο από τοπογραφικό στις αρμόδιες Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της οικείας Περιφέρειας, η οποία εκδίδει απόφαση ή χορηγεί παραχωρητήριο ως τίτλο κυριότητας αναλόγως την περίπτωση.

(3) Η ίδια Επιτροπή είναι αρμόδια και στις περιπτώσεις κατεχόμενων ακινήτων που δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Ειδικότερα όποιος κατέχει αυθαίρετα ακίνητο το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδεδειγμένα πριν την 5.6.1993 υποβάλλει αίτηση εξαγοράς του με συνημμένο τοπογραφικό μέχρι την 31.12.2013. Δεν περιλαμβάνονται ακίνητα ήδη χαρακτηρισμένα ως δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις. Αν υπάρχει και αυθαίρετο κτίσμα απαιτείται και βεβαίωση μηχανικού του ν. 4014/2011. Για την απόδειξη της διάρκειας της κατοχής του ακινήτου λαμβάνονται υπόψη πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, ιδιωτικά συμφωνητικά με βέβαιη χρονολογία, βεβαιώσεις γεωπόνων σχετικά με την ηλικία των δέντρων, όχι όμως και ένορκες βεβαιώσεις. Το τίμημα της εξαγοράς καθορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής αξίας και όπου δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, βάσει της αγοραίας αξίας και καταβάλλεται σε 4 δόσεις ή σε 8 δόσεις εάν βρίσκεται σε παραλιακή ή τουριστική περιοχή και με την εξόφληση εκδίδεται τίτλος κυριότητας από τον Περιφερειάρχη. Αν οι δικαιούχοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, το τίμημα ορίζεται στο ½ της αντικειμενικής αξίας.

(4) Επίσης εκχερσωθείσες πριν την ισχύ του Συντάγματος του 1975 δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για γεωργική χρήση, αποβάλλουν το δασικό χαρακτήρα τους, αρκεί να παραμείνει η χρήση τους γεωργική. Στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται επίσης η υποβολή σχετικού αιτήματος εξαγοράς προς το αρμόδιο Δασαρχείο ή Διεύθυνση Δασών και έκδοση επίσης τίτλου κυριότητας.

Παρατείνεται επίσης για ακόμη 5 χρόνια η δυνατότητα επικύρωσης ανώμαλων δικαιοπραξιών.

9 Responses to Νέα Παραχωρητήρια χρήσης και κυριότητας σε αγροτικά ακίνητα

  1. Ο/Η George λέει:

    Καλημέρα. Ευχαριστώ΄πολύ για την απάντηση.

    Δεν βλέπω όμωε πως η δική μου περίπτωση εμπίπτει στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου με την έννοια ότι δεν μιλάμε για χωράφια που ανήκουν ή διεκδικούνται ή διαχειρίζονται από το Δημόσιο. Πρόκειται σαφώς για ιδιωτικά χωράφια (όχι δασική περιοχή) για τα οποία όμως δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας παρά μόνο η δήλωση στο Ε9 και ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης για πολλά χρόνια. Υπάρχει λύση για αυτές τις περιπτώσεις????

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια

  2. Ο/Η arhi00 λέει:

    Το τελευταίο κομμάτι σας ενδιαφέρει η επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών, γιατί μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας μπορείτε να αποκτήσετε τίτλο ιδιοκτησίας και να τον μεταγράψετε στο υποθηκοφυλακείο.
    Επίσης μπορείτε και να προκαλέσετε δικαστική απόφαση ή να κάνετε μια συμβολαιογραφική πράξη.

  3. Ο/Η George λέει:

    Ευχαριστώ και πάλι για την άμεση απάντηση. Μπορείτε να μου δώσετε μια κατεύθυνση όσον αφορά στη διαδικασία? Ασχολείστε εσείς με τέτοια θέματα? Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε από κοντά για το θέμα?

    Ευχαριστώ και πάλι

  4. Ο/Η tom λέει:

    καλημερα σας
    έχω χωράφι σε αναδασωτέα περιοχή (μη κυρωμένος δασικός χάρτης) εκχερσωμένο προ του 1975 με ιδιωτικό συμφωνητικό. Δεν είμαι κατ επάγγελμα αγρότης συμφωνα με την παρ.3 , άρα δεν υπάγομαι στις διατάξεις αυτού του νόμου; Πρέπει να ακολουθήσω και εγώ το δρόμο που υποδείξατε στον προηγούμενο χρήστη;
    Σας ευχαριστώ

  5. Ο/Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΥ λέει:

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
    ΧΡΩΣΤΑΩ ΠΕΡΙΠΟΥ 3000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ 2 ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΥΡΩ 2.800. ΕΧΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ 2 ΕΞΩΔΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ.ΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ.ΑΔΥΝΑΤΩ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ 2 ΔΟΣΕΙΣ.ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΩ? ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ?ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Ο/Η Μεγακλής Παπαδόπουλος λέει:

      Καλησπέρα και χρόνια πολλά έχω ένα πρόβλημα παίρνω ένα βοήθημα από την Πρόνοια και μου το είχαν διακόψει προκειμένου να περάσω επιτροπή από τα ΚΕΠΑ όπερ και έγινε όμως περίμενα περίπου ένα χρόνο για την επιτροπή στο διάστημα αυτό δεν το έπαιρνα και με ενημέρωσαν ότι θα μου το δώσουν μαζί με τα καθυστερούμενα.θα ήθελα να μου απαντήσετε στο έξεις: Mε έμπλεξαν με πιστωτικές κάρτες που πριν την κρίση της πλήρωνα κανονικά και όταν σταμάτησα να Περνό και το βοήθημα σταμάτησα να πληρώνω..Θα ήθελα να μάθω όταν μου καταβάλουν τα χρήματα που θα είναι πάνω από το ακατάσχετο θα βάλουν χέρι η τράπεζες στον λογαριασμό του βοηθήματος..Μετά από δυο μήνες θα παίρνω κάτω από 700 Ευρώ.. Σας ευχαριστώ…
      ΣΥΜ. Στην Τράπεζα που θα κατατεθούν δεν χρωστάω τίποτα

  6. Ο/Η Ολγα λέει:

    Καλησπέρα,
    Νοικιάζουμε ένα διαμέρισμα με τον σύντροφο μου και σημερα ανακαλύψαμε ότι ότι είχαμε σε μια ντουλάπα παλτά σακάκια κλπ είναι μουχλιασμένα.
    Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να μας αποζημιώσει είτε για το κόστος του καθαριστηρίου είτε για το κόστος των ρούχων αν η ζημιά δεν διορθώνεται;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.

  7. Ο/Η Αναστασια λέει:

    Καλησπερα σας πριν απο μερικα χρονια οκτω πεθανε ο θειος του συζυγου μου ο οποιος δεν ειχε παιδια λογω της σχιζοφρενειας που ειχε. Ειχε ομως ενα σπιτι το οποιο εμεινε ετσι. Αποτι μαθαμε δεν ειχε κανει αρκετα χρονια φορολογικες δηλωσεις τα δεκα τελευταια. Μπορουμε να διεκδηκησουμε το σπιτι η θα πληρωσουμε πολλα σε δικηγορους και σθμβολαιογραφους

Σχολιάστε