Αμοιβή μεσίτη

Όταν ο μεσίτης υποδεικνύει στον εντολέα του δύο διαμερίσματα, που βρίσκονται στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας, όμως ο εντολέας καθ’ υπόδειξη τρίτου προσώπου (π.χ. του επιστάτη ή του θυρωρού του κτιρίου) αγοράζει τελικά το υπό πώληση ισόγειο διαμέρισμα που βρίσκεται στην ίδια πολυκατοικία, ο μεσίτης δεν δικαιούται τη συμφωνημένη μεσιτική αμοιβή.

Επίσης δεν δικαιούται τη συμφωνημένη μεσιτική αμοιβή ο μεσίτης, ακόμη και αν στη μεσιτική σύμβαση έχει τεθεί και υπογραφεί όρος ότι η μεσιτική αμοιβή οφείλεται και στην περίπτωση που η πώληση καταρτιστεί χωρίς την υπόδειξη ή τη μεσολάβηση του μεσίτη, αλλά τρίτου προσώπου ή ακόμη και του ίδιου του εντολέως. Τέτοιος όρος είναι άκυρος και δεν ισχύει σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.

Επιπλέον, εάν στην υπόδειξη του ίδιου ακινήτου εμπλέκονται περισσότεροι μεσίτες, θεωρείται ότι μεσολάβησε στην κατάρτιση της πώλησης και επομένως δικαιούται αμοιβή αυτός που μέσω διαπραγματεύσεων πέτυχε ικανοποιητικότερο τίμημα.Ακόμη είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι μεσίτες αστικών συμβάσεων μη νόμιμα διορισμένοι δεν δικαιούνται αμοιβής σε καμία περίπτωση. Οι νόμιμα διορισμένοι μεσίτες διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα, αριθμό μητρώου, αριθμό απόφασης διορισμού και είναι μέλη των κατά τόπους Συλλόγων Κτηματομεσιτών. Αυτό σημαίνει αφενός ότι εάν δώσετε προκαταβολή σε μη νόμιμο μεσίτη, πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να την πάρετε πίσω αν κάτι δεν πάει καλά, και αφετέρου αν συμβληθείτε με μη νόμιμο μεσίτη δεν υποχρεούστε να τον πληρώσετε.

Πηγή: Δικαστικές αποφάσεις 1199/2007 και 111/2007 Πολυμελούς και Μονομελούς αντίστοιχα Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και η 8145/2004 του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

Advertisement

108 Responses to Αμοιβή μεσίτη

 1. Ο/Η Κωνσταντίνος Πανόοπουλοσ λέει:

  Καλή σας μέρα

  Μία ερώτηση η 8145/2004 του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, αναφέρεται στην υπόδειξη του ίδιου ακινήτου στο οποίο εμπλέκονται περισσότεροι μεσίτες?
  Για την παραπάνω, ο χρόνος της εντολής ανάθεσης έχει δευτερεύοντα ρόλο?
  Στην περίπτωση που ο μεσίτης δεν πέτυχε κάποια καλύτερη τιμή αλλά μεσολάβησε σε όλη τη διαδικασία της πώλησης θα δικαιωθεί ομοίως?

 2. Ο/Η arhi00 λέει:

  Αν στο ίδιο ακίνητο εμπλέκονται περισσότεροι μεσίτες, οι οποίοι κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά, για παράδειγμα απλά υποδεικνύουν το ακίνητο, την αμοιβή δικαιούται ο μεσίτης στον οποίο η ανάθεση έγινε χρονολογικά προγενέστερα. Εάν όμως κάποιος από τους εμπλεκόμενους μεσίτες κάνει κάποια επιπλέον εργασία, που τον διαφοροποιεί από τους άλλους, όπως είναι η επίτευξη ευνοϊκότερου τιμήματος, τότε αυτός δικαιούται την αμοιβή και όχι οι άλλοι.

 3. Ο/Η Θανασης Νικολαου λέει:

  Υπαρχει δικαστικη αποφαση που να οριζει την αμοιβη του μεσιτη από τον ενοικιαστη ή τον αγοραστη του ακινητου?
  Για τον ενοικιαστη γνωριζω οτι ειναι 50% + 19% ΦΠΑ και για τον αγοραστη 1%. Ειναι σωστο?

 4. Ο/Η Γιάννης Μπερδούσης λέει:

  Στην περίπτωση που ο αγοραστής ήρθε σε συνεννόηση όχι με τον μεσίτη αυτοπροσώπως, αλλά με άτομο που λειτουργεί για λογαριασμό του μεσίτη, εξουσιοδοτημένο από τον μεσίτη προς τούτο,που όμως δεν φέρει την ιδιότητα του μεσίτη, ο αγοραστής έχει υποχρέωση καταβολής της συμφωνηθείσας αμοιβής στο μεσίτη;

 5. ΌΛα εξαρτώνται από το αν ο αγοραστής έχει υπογράψει σύμβαση με το μεσίτη. Αν ναι, έχει υποχρέωση απέναντι στο μεσίτη, γιατί ο πληρεξούσιος λειτουργεί σαν να είναι ο ίδιος ο παρέχων την πληρεξουσιότητα. Αν όμως δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με το μεσίτη, ο αγοραστής δεν δεσμεύεται.

 6. Ο/Η Γιαννης Μπερδουσης λέει:

  Ευχαριστω για την αμεση απαντηση. Η περιπτωση που εχω υποψη μου αφορα προφορικη εντολη σε μεσιτη και εκτελεση της εντολης απο μη μεσιτη,εξουσιοδοτημενο ομώς και ενεργων για λογαριασμο του εντξλοδοχου μεσιτη.

 7. Ο/Η georgia p. λέει:

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΙΤΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ ΚΑΠΑΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ…ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ????ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΛΗΘΕΘ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ 2% ΤΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΛΙΚΩΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΦΩΝΗΘΕΙ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΖΗΤΗΘΕΙ????ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

 8. Ο/Η ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ λέει:

  Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οτι ο αγοραστής έχει υπογράψει εντολή υπόδειξης για το ίδιο ακίνητο σε δύο μεσιτικά γραφεία σε διαφορετικές ημερομηνίες, μπορούν – δικαιούνται και τα δύο γραφεία να διεκδικήσουν την νόμιμη αμοιβή?? Ευχαριστώ!

 9. Ο/Η arhi00 λέει:

  Όχι βέβαια. Την αμοιβή δικαιούται είτε ο προγενέστερος μεσίτης είτε αυτός που συνετέλεσε στις διαπραγματεύσεις με πιο ουσιαστικό τρόπο.

 10. Ο/Η georgia p. λέει:

  υπαρχει καποιος νομος που οριζει τις αμοιβεςκαι ποιος ειναι αυτος?????γιατι μου ειπε ενας μεσιτης οτι δικαιουται να λαβει μεχρι και 5%!!!!

 11. Ο/Η arhi00 λέει:

  H αμοιβή του είναι αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ του ιδίου και του πελάτη του, η οποία αποτυπώνεται εγγράφως πριν την υπόδειξη ακινήτων.

 12. Ο/Η gina λέει:

  αρχικά ένας αγοραστής υπογράφει με έναν μεσίτη μια αμοιβή-συνήθως ποσοστιαία-επί της τιμής ενός ακινήτου αλλά στη συνέχεια, συνήθως μετά από διαπραγματευσεις η τιμή αυτή αλλάζει και γίνεται χαμηλότερη. Στην περίπτωση αυτή νομικά ποιά είναι η οικονομική υποχρέωση του αγοραστή?επί της αρχικά συμφωνηθείσας τιμής ή επί της τελικής?

 13. Ο/Η gina λέει:

  Μια ακόμα ερώτηση νομικής φύσεως. Έχουμε δει πολλές φορές πως τα τελικά συμβόλαια γίνονται σε τιμές πολύ χαμηλότερες της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου για φορολογικούς σκοπούς και φυσικά πολύ χαμηλότερες από την τιμή στην οποία πραγματικά πουλήθηκε. Συνήθως στην τιμή της αντικειμενικής αξίας αυτού. Πώς καλύπτεται ένας μεσίτης εάν για κάποιο λόγο φτάσουν να προσδιορίσουν την αμοιβή του δικαστικά. Από τη μια υπάρχει ένα πρόχειρο συμφωνητικό σε μια αρχική τιμή και από την άλλη ένα συμβόλαιο σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Τι γίνεται τότε? Υπάρχει ιστορικό στις περιπτώσεις αυτές?

 14. Είναι θέμα απόδειξης και ό,τι αποφασίσει το δικαστήριο. Η νομολογία δεν είναι πάγια για το θέμα αυτό. Πάντως υπάρχουν και αποφάσεις εφετείου που δέχονται ότι η αμοιβή πρέπει να πληρωθεί σύμφωνα με την πραγματική τιμή που είχε οριστεί στη σύμβαση μεσιτείας.

 15. Ο/Η manos λέει:

  Στην διαρκεια διαπραγματευσης ακινητου συγγενικο προσωπο του μεσιτη που εργαζεται στο Δημοσιο και ειχε αναλαβει την διαπραγματευση του ακινητου δηλωσε οτι απαιτει το μισο η και λιγοτερο απο το συμφωνηθεν τιμημα προκειμενου να γινει η αγορα…Μαλιστα δεν προσηλθε καθολου στην υπογραφη συμβολαιου για να επανελθει αργοτερα με μηνυση με την οποια απαιτει το συνολο της αμοιβης…Στην περιπτωση αυτη και αφου εχει προηγηθει εξαπατηση τι με συμβουλευετε..

 16. Ο/Η arhi00 λέει:

  Από πρώτη άποψη έχω να παρατηρήσω τα εξής:Αν ο μεσίτης είναι νόμιμα μέλος του Συλλόγου μεσιτών και έχετε υπογράψει συμφωνητικό, ισχύει ό,τι υπογράψατε. Για να αμυνθείτε στην αγωγή (και όχι μήνυση) που σας έχει κάνει θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικηγορικό γραφείο.

 17. Ο/Η Θεόδωρος λέει:

  Καλημέρα σας.

  Μπράβο για τις πολύτιμές συμβουλές αλλά και την συντήρηση του blog σας.
  Θα ήθελα με την σειρά μου να ρωτήσω αν η νόμιμη αμοιβή 2% υπάρχει σε κάποιο νόμο του κράτους γραπτώς και αν ειναι ευκολο να με κατοτοπίσετε στην ευρεση του.
  Δυστυχώς η ημίμάθεια πολλών δικηγόρων ειναι εκνευριστική όσο αφορά την αμοιβή του μεσίτη και για αυτό θα ήθελα να επιδικνύω την σχετική νομοθεσία.

  Σας ευχαριστώ θερμά και καλή συνέχεια.

 18. Ο/Η arhi00 λέει:

  Σας παραπέμπω σε αυτό το ενδιαφέρον site:
  http://www.e-akinita.gr/

 19. Ο/Η Θεόδωρος λέει:

  Καλησπέρα και πάλι.

  Δυστυχώς ουτε σε αυτο το site μπορώ να βρω το περίφημο «Νόμιμο» 2% . Στο μενού Αμοιβές Μεσιτών το μόνο που λεει ειναι:

  Ο Μεσίτης αμείβεται από όλα τα μέρη που εκπροσωπεί αφού έχει έγγραφη ή προφορική εντολή. Ενεργεί με συνέπεια και αξιοπιστία για την ολοκλήρωση της σύμβασης και πληρώνεται κατά 50% της συμφωνηθείσας αμοιβής εάν υπάρχει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο και με πλήρη εξόφληση όταν ολοκληρωθεί η σχετική σύμβαση. H αμοιβή του είναι αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ του ιδίου και του πελάτη του. Tο ίδιο ισχύει για τις εκτιμήσεις-πραγματογνωμοσύνες καθώς και για τις μελέτες αξιοποίησης γης .

  Πουθενά για 2% .

  Απο που εχει προκύψει αυτο το 2% , γνωρίζει κανείς ?

  Ευχαριστώ Πολύ.

 20. Ο/Η arhi00 λέει:

  To 2% είναι η αμοιβή που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ως αποτέλεσμα ελεύθερων διαπραγματεύσεων με τους μεσίτες. Δηλαδή αν κάποιος δεν θέλει να υπογράψει για 2& με το μεσίτη δεν υπογράφει. Γνωρίζω και μεσίτες που παίρνουν 1% κατά περίπτωση. Το 2% δεν ορίζεται από νόμο, έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Η μεσιτική αμοιβή είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης που πρέπει να προηγηθεί της υπογραφής σύμβασης μεσιτικής.

 21. Ο/Η Θεόδωρος λέει:

  Καλημέρα σας.

  Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας, συνεπώς η αμοιβή εφόσον δεν ορίζεται με νομοθεσία μπορεί να ειναι και 3% ή και παραπάνω , το λέω αυτό γιατι σε κάποια απάντηση σας αναφέρετε οτι πάνω απο το 2% ειναι παράνομο.

  Ευχαριστώ πολύ.

 22. Ο/Η arhi00 λέει:

  Ισχύει ό,τι έχει συμφωνηθεί και πάνω και κάτω από 2%.

 23. Ο/Η Dim λέει:

  Η πρώτη παράγραφος δεν είναι ορθή.Παραπέμπω στην νομολογία και στη σχετική βιβλιογραφία.

  Η τριτη (εμπλοκή περισσότερων του ενος μεσιτών) παράγραφος είναι κατά το ήμισυ ορθή. Εκει έχει ευθύνη ο εντολέας για πλημμελή καταγραφή των προτάσεων που του έχουν γίνει. Ο χρονικά πρώτος μεσίτης δικαιούται αμοιβή (1% συνήθως) για την υπόδειξη, ενω ο 2ος για την συμμετοχή στην τελική (πρόσφορη) διαπραγμάτευση (1%)…

  Επιπλέον, δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή σε κάποιον συλλογο κτηματομεσιτών, υποχρεωτική είναι η εγγραφή στο αρμόδιο Επιμελητήριο…

  Ορισμένα πράγματα χρήζουν περισσότερης μελέτης κ προσοχής, ειδικά όταν διατυπώνονται υπο μορφή συμβουλευτικής …

 24. Ο/Η georgioy g. λέει:

  ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΝΤΟΛΕΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΑ Η ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΤΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ?

 25. Ο/Η rosa s λέει:

  Γεια σας! ψάχνοντας για σπίτι βρήκα (στις απλές αγγελίες) ένα πωλητήριο που φαίνονταν πολύ συμφέρον. Επικοινώνησα στο διαφημιζόμενο αστικό τηλέφωνο και συναντηθήκαμε με μια κυρία να μου δείξει το σπίτι. Τότε μου αποκάλυψε ότι εργάζεται σε μεσιτικό γραφείο και ότι οι πωλητές ζούσαν στο εξωτερικό. Ήρθα σε επικοινωνία με τους πωλητές (μου έδωσαν τα στοιχεία από το μεσιτικό γραφείο) και τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους και στο τέλος αγόρασα το σπίτι. Τώρα ο μεσίτης αξιώνει αμοιβή και από τους πωλητές(λογικό) και από εμένα (2+2 = 4% συνολικά επί της τιμής πώλησης + ΦΠΑ). Όμως ο μεσίτης δεν έλαβε ποτέ προφορική ή έγγραφη εντολή από εμένα για εύρεση ακινήτου! Πόσο μάλλον που μου απέκρυψε πολλά στοιχεία που σιγά σιγά αποκαλύπτονταν όσο προχωρούσα στον έλεγχο του ακινήτου κάτι που έδειχνε ότι ενεργούσε προς το συμφέρον των πωλητών αποκρύπτοντάς μου τις αδυναμίες του ακινήτου. Υπάρχει κάποιο δεδικασμένο σχετικά με τέτοιες περιπτώσεις; Δικαιούται αμοιβή και από εμένα το μεσιτικό γραφείο; Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν αλλά και δεν θέλω να αδικηθώ με τη σειρά μου. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας! ΡΣ

 26. Ο/Η arhi00 λέει:

  Αν δεν έχετε υπογράψει μεσιτική εντολή και δεν μπορεί αλλιώς να αποδειχτεί η εντολή προς το μεσίτη ή αν ελέγξετε και διαπιστώσετε ότι ο μεσίτης δεν έχει νόμιμη άδεια πχ. δεν ανήκει σε κάπιο νόμιμο σύλλογο μεσιτών,που είναι και πιθανό αφού δεν σας έδωσε να υπογράψετε κάτι, τότε μπορείτε να μην πληρώσετε την αμοιβή νόμιμα, γιατί δεν υπογράψατε πουθενά για 2%. Αν ο μεσίτης είναι νόμιμος μπορείτε να του δώσετε ένα ποσό κατά την κρίση σας για τη δουλειά του κατώτερο από αυτό που σας ζητάει.

 27. Ο/Η rosa s λέει:

  σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Όχι δεν υπέγραψα ποτέ κάποια μεσιτική εντολή. Για το εάν έχει νόμιμη άδεια, ομολογώ είναι κάτι που ποτέ μου δεν σκέφτηκα εφόσον πρόκειται για γραφείο που από όσο είδα έχει διαφημιστική πινακίδα, προσωπικό κλπ… βέβαια οι μεσίτες στην ελλάδα έχουν πολλούς συλλόγους αλλά θα ψάξω. Σας ευχαριστώ!

 28. Ο/Η Γιωτα λέει:

  Γεια σας. Συγχαρητηρια για το blog σας!
  Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα μου: στην εντολή υπόδειξης που υπέγραψα αναγράφεται μόνο ποσοστό (2%)αλλά ΟΧΙ ΤΟ ΠΟΣΟ, δηλαδή δεν αναγράφεται συμφωνηθείσα αμοιβή. Προχώρησα σε συμβόλαια. Στην υπογραφή τους δεν παρίστατο ο μεσίτης (!), παρόλο που τον ενημέρωσα για την ημερομηνία, τον τόπο και την ώρα. Απορία: Πώς μπορεί να τεκμηριώσει ποια ήταν η πραγματική τιμή του ακινήτου (και άρα η αμοιβή του);
  ΣΗΜ: Θεωρώ ηθικό και νόμιμο, να του καταβάλλω αμοιβή, (και για αυτό επικοινώνησα ξανά μαζί του) αλλά θεωρώ εξίσου ηθικό να διαπραγματευτώ κατάτι την αμοιβή του, η οποία, επαναλαμβάνω, δεν αναγράφεται πουθενά!
  Ευχαριστω εκ των προτέρων.

 29. Ο/Η Vanessa λέει:

  καλησπέρα σας,

  έχω κάποια ερώτηση που θα ήθελα να σας κάνω. Σκοπεύω να αγοράσω κάποιο ακίνητο για το οποίο μου είχε κάνει υπόδειξη ευκαιρίας ένα μεσιτικό γραφείο με την τιμή των 230.000 Ευρω.

  καθώς έψαχνα και άλλα ακίνητα επικοινώνησα με κάποιο μεσιτικό με το οποίο κανονίσαμε ραντεβού για υπόδειξη ακινήτου, η υπογραφή της εντολής έγινε πριν δούμε το ακίνητο. Τελικά επρόκειτο για το ίδιο ακίνητο αλλά με την τιμή των 205.000 Ευρώ.

  απο δική μου πλευρά δεν ανέφερα στον μεσίτη οτι το είχα ξαναδεί , βλέποντας το σαν ευκαιρία για να το δω άλλη μια φορά. προχώρησα με τον δεύτερο μεσίτη. Το θέμα είναι το πρώτο μεσιτικό δικαιούται αμοιβή? μπορώ να κάνω άρση της εντολής?

  ακόμα δεν έχω προχωρήσει στα συμβόλαια.

  τι με συμβουλεύετε να κάνω?

  Το πρωτο μεσιτικό γραφείο ισχυρίζεται οτι θα κινηθει νομικά

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 30. Ο/Η arhi00 λέει:

  ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΣΙΤΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΕΦΟΣΟΝ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΑ ΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.

 31. Ο/Η K N λέει:

  Σκοπεύω να πουλησω κάποιο ακίνητο για το οποίο μου είχε αρχικα ζητησει την τιμή των 230.000 Ευρω.

  βρεθηκε αγοραστρια η Βανεσσα η οποία το ειδε με τον πρωτο μεσίτη τρεις φορες και μας ζητησε ο πρωτος μεσίτησ εαν μπορουμε να κατεβασουμε την τιμη
  συμφωνήσαμε στις 205.000 €
  η αγοραστρια συνεχισε να ψαχνει και της υπεδειξε άλλος μεσίτης το ακινητο μας με αρχικη τιμη 215.000 € το οποίο τελικά κατεβασαμε στις 195.000 πλεον της προμηθειας του δευτερου μεσίτη η αγοραστρια δεν ανέφερε στον μεσίτη οτι το είχε ξαναδεί , βλέποντας το σαν ευκαιρία προχώρησε με τον δεύτερο μεσίτη. Το θέμα είναι οτι κανενας μεσίτης δεν πέτυχε την τιμη που του ειχαμε υπογράψει το πρώτο μεσιτικό δικαιούται αμοιβή? μπορώ να κάνω άρση της εντολής?

  ακόμα δεν έχω προχωρήσει στα συμβόλαια.

  τι με συμβουλεύετε να κάνω?

  Το πρωτο μεσιτικό γραφείο ισχυρίζεται οτι θα κινηθει νομικά ενώ ο δευτερος μεσίτης επιμένει ναπάρει μεσιτεια επι των 195.000 δηλαδη να εισπραξω λιγοτερα απο τα συμφωνηθεντα κατα το ποσο της αμοιβης του πλεον ΦΠΑ

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 32. Ο/Η arhi00 λέει:

  ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΕΡΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΠΛΟΓΚ. ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ.

 33. Ο/Η K N λέει:

  ΠΡΑΦΝΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΡΙΑ ΒΑΝΕΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ

 34. Ο/Η arhi00 λέει:

  ΑΝ ΜΠΑΙΝΑΤΕ ΣΤΟ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΑΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΝΟΜΙΜΑ, ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΩΡΕΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΤΙΜΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΕΞΑΠΟΛΥΕΤΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ.
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

 35. Ο/Η rosa s λέει:

  Σας ευχαριστώ που συνεχίζετε και δίνετε κάποιες κατευθύνεις- στο κάτω -κάτω το να καταλάβουμε εάν αξίζει/χρειάζεται να επισκεφθούμε δικηγόρο σχετικά με κάποιο θέμα είναί πολύ σημαντικό. Εμένα πάντως με βοηθήσατε.

 36. Ο/Η antonis λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΕΨΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΩ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ.ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΠΗΡΑ ΤΗΛ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΣΙΤΙΚΟ.ΟΤΑΝ
  ΤΟ ΕΙΔΑ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΚΑΠΟΙΟ (ΤΥΠΙΚΟ)ΧΑΡΤΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΔΑ! ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΩ,ΤΟ
  ΜΕΣΙΤΙΚΟ
  ΜΟΥ
  ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑ ΜΙΣΘΩΜΑ!ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑ ΟΜΩΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΒΡΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ?

 37. Ο/Η nikos λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ. ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΙΤΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΑΛΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗΣ.ΑΝ ΕΓΩ ΤΑ ΒΡΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΩ.ΜΠΟΡΕΙ Ο ΜΕΣΙΤΗΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ?

 38. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ, Κτηματομεσίτης λέει:

  Αναφορικά με την αρχική ανάρτηση, λάβετε υπ όψη ότι:

  1. Ο μεσίτης, (σε πείσμα ορισμένων δικηγόρων που εμφανίζονται ως αυθεντίες κ υπερασπιστές των αγοραστών απ τους «κακούς μεσίτες»), αμοίβεται όταν μπορεί να τεκμηριωσει ότι η αγοραπωλησία προκύπτει ως αποτέλεσμα δικών του ενεργειών. Μπορεί να μην αξιώνει την συμφωνημένη αμοιβή, ωστόσο είναι εύλογο να αξιώσει κάποια αμοιβή.

  Πχ. ο μεσίτης δείχνει νεόδμητα διαμερίσματα που ανήκουν στον κατασκευαστή, κ στο τέλος για άλλους λόγους (όπως κ η κουτοπονηριά του αγοραστή να γλιτώσει την αμοιβή μεσίτη) αγοράζει απ τον οικοπεδούχο. Τότε ο μεσίτης μπορεί να διεκδικήσει μέρος της συμφωνημένης αμοιβής απ τον αγοραστή, αν όχι όλη. Δεν περνούσε τυχαία απ έξω ο αγοραστής, είδε φως κ μπήκε….

  2. Παραπάνω αναφέρατε «Επίσης δεν δικαιούται τη συμφωνημένη μεσιτική αμοιβή ο μεσίτης».Σε απλά ελληνικά, αυτό είναι δική σας αντίφαση για να μην πω νοηματική αστοχία που υποκρύπτει μια λανθάνουσα εμπάθεια απέναντι στους μεσίτες. Οταν δυο μέρη συμφωνούν κάτι, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (pacta sun servanta).
  Αν θέλατε να πείτε ότι αν υπάρχουν καταχρηστικοί όροι στην εντολή, η εντολή είναι άκυρη, πείτε το έτσι….
  Να ξέρετε ωστόσο ότι η πλειοψηφία των μεσιτών δεν ζωγραφίζει εντολές έτσι ώστε ακόμα και αν δεν κάνουν τίποτα να παίρνουν λεφτά….Αυτό είναι προνόμιο άλλων επαγγ/κών συντεχνιών…..Υπάρχουν έτοιμα μπλοκ εντολών που οι μεσίτες προμηθεύονται απ του Συλλόγους, σε περίπτωση που σας διαφεύγει…..και τις εντολές τις επιμελούνται δικηγόροι παρεπιπτόντως…..

  3. Σε περίπτωση που ο μεσίτης δεν συμμετέχει στην διαπραγμάτευση, αλλά αρκεστεί στην υπόδειξη-γνωρστοποίση του ακινήτου, δεν σημαίνει ότι δεν δικαιούται όλη την αμοιβή.Πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα δυο μέρη θέλουν να διαπραγματευτούν χωρίς τη συμμετοχή του μεσίτη για λόγους που δεν αφορούν τον τελευταίο. Απ τη στιγμή που ο μεσίτης φέρνει σε επαφή δυο μέρη-συμβαλλόμενους μέχρι πρότινος άγνωστους μεταξύ τους, και η αγοραπωλησία προκύπτει απ την σύσταση του μεσίτη, οποιαδήποτε άλλη άποψη είναι ανυπόστατη, ακόμα κ αν έχει μια κατ επίφαση νομική υπόσταση…..

  4. Το να δει ένας υποψήφιος αγοραστής ένα ακίνητο με δυο μεσίτες, αποτελεί λάθος του πρώτου. Συνήθως ως αγοραστές κρατάμε αντίγραφο της εντολής του πρώτου μεσίτη κ το παρουσιάζουμε στον δέυτερο μεσίτη. Ο τελευταίος δεν μπορεί να πεί τίποτα….το ακίνητο είναι ηδη γνωστό στον αγοραστή…
  Στην ειδική περίπτωση που άλλος μεσίτης μας υπέδειξε πρώτος το ακίνητο, αλλά εν τέλει ο αγοραστής ζήτησε απο άλλον να προβεί στην τελική διαπραγμάτευση επειδή πχ. τον θεωρεί πιο ικανό, τότε η εμπειρία δείχνει ότι οι μεσίτες μοιράζονται την αμοιβή….

  5. Αναφέρατε: «Ακόμη είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι μεσίτες αστικών συμβάσεων μη νόμιμα διορισμένοι δεν δικαιούνται αμοιβής σε καμία περίπτωση». Μεσίτης αστικών συμβάσεων, εξακολουθεί να λέγεται ο επαγγελματίας που προσφέρει υπηρεσίες διαμεσολάβησης σε αστικές συμβάσεις κ είναι εγεγραμμένος στο κατά τόπους αρμόδιο Επαγγ/κό Επιμελητήριο.
  Ειδικές υποτιθεμενες ταυτότητες παρέχουν οι σύλλογοι μεσιτών, που είναι συνδικαλιστικά σωματεία κ μόνο, κ η εγγραφή σε αυτά δεν είναι υποχρεωτική. Αν θέλετε να γνωρίζετε αν κάποιος ειναι νομιμος μεσίτης, απευθυνθείτε στο Επαγγ/κό επιμελητήριο. Αν κάποιος έχει «ταυτότητα» είναι μεσίτης, αλλά η έλλειψη αυτής δεν συνεπάγεται ότι κάποιος δεν είναι….Οποιοσδηποτε άλλος μη επαγγελματίας μεσίτης που κάνει μεσιτείες, είναι απατεώνας ή στην καλύτερη σκιώδης μεσίτης…Ξεκάθαρα πράγματα…

  Θέτω τα παραπάνω στην κρίση όλων και αναμένω σχετικές παρατηρήσεις. Κλείνω λέγοντας ότι όλοι πρέπει να δείχνουμε πολύ προσοχή σε ό,τι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, ακόμα και όταν αυτό προέρχεται απο «ειδικούς» ….

 39. Ο/Η Βίκυ Σιαπέρα λέει:

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΟΝΤΩΣ ΙΣΧΥΟΥΝ. ΒΕΒΑΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Ή ΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ.

 40. Ο/Η mara λέει:

  Καλημέρα σας, ψάχνοντας για σπίτι βρήκα μια αγγελία για ένα σπίτι που μου φάνηκε ενδιαφέρον, τηλεφώνησα και ήταν μέσω μεσιτικού γραφείου. Έγινε η συνάντηση, είδα το σπίτι και υπέγραψα την εντολή του μεσιτικού γραφείου. Δέκα μήνες μετά, επικοινώνησα πάλι με τον υπάλληλο του μεσιτικού γραφείου που μου είχε δείξει το σπίτι και εκδήλωσα εκ νέου ενδιαφέρον. Τελικά, λόγω διάφορων νομικών κολλημάτων με το σπίτι, τα οποία το μεσιτικό γραφείο ( δηλ. ο υπάλληλός του με το οποίο ερχόμουνα σε επαφή) δεν γνώριζε οτι υπήρχαν, αγόρασα το σπίτι δέκα μήνες μετά την δεύτερη συνάντησή μας.
  Ενώ ενημέρωσα τον υπάλληλο του μεσιτικού για την υπογραφή του συμβολαίου και ζήτησα να παραστεί και να μου δώσει απόδειξη για την αμοιβή, προέβαλε διάφορες δικαιολογίες για τη μη καταβολή της απόδειξης. Αρχικά θεώρησα οτι ήθελε να κρατήσει την αμοιβή και να μην ενημερώσει το γραφείο, αλλά από αυτά που μας είπε μετά από πίεση προέκυψε οτι το γραφείο είχε κλείσει. Ψάχνοντας βρήκαμε οτι το μεσιτικό γραφείο είχε κλείσει 6 μήνες μετά την υπογραφή της εντολής, δηλαδή 14 μήνες πριν την υπογραφή του συμβολαίου. Αυτό σημαίνει οτι στη δεύτερη συνάντηση που είχαμε με τον υπάλληλο, το γραφείο δεν υπήρχε πια (είχε γίνει διακοπή του μητρώου στο επιμελήτήριο) και ο υπάλληλος μας το απέκρυψε.
  Η ερώτησή μου βέβαια είναι αν δικαιούται αμοιβής το μεσιτικό γραφείο. Εμείς θεωρούμε οτι έχουμε εξαπατηθεί και αρνούμαστε να πληρώσουμε.
  Έχει ισχύ η μεσιτική εντολή από τη στιγμή που δεν υπάρχει πια γραφείο;
  Τα χρήματα τα ζητάει ο υπάλληλος ο οποίος
  δεν ήταν νόμιμος , ασφαλισμένος κλπ, αλλά το είχε σαν δεύτερη δουλειά, οπότε δεν δικαιούται αμοιβής έτσι και αλλιώς, ούτε δικαιούται να μεσιτεύει από όσο γνωρίζω. Σημειώνω οτι δεν είχαμε έρθει ποτέ σε επαφή με το γραφείο αλλά μόνο με αυτόν που μας παρουσιάστηκε ως υπάλληλος του γραφείου.Οι πρώην ιδιοκτήτες του γραφείου δεν έχουν αξιώσει ακόμα αμοιβή αν και ο υπάλληλος μας λέει οτι θα κινηθούν δικαστικά. Επικοινώνησε μαζί μας εκ μέρους τους (όπως είπε) ένας δικηγόρος, του εξηγήσαμε τη θέση μας και έκτοτε δεν είχαμε άλλη επικοινωνία. Παρόλλα αυτά ο υπάλληλος εξακολουθεί να ζητάει χρήματα και να μας λέει οτι θα κινηθούν δικαστικά.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

 41. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ λέει:

  Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να ζητήσετε την γνώμη του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών (e-akinita.gr, mesites@otenet.gr), αναφορικά με την υπόθεσή σας.
  Αν όσα αναφέρετε είναι απολύτως ακριβή, σας συνιστώ να μην ενδώσετε σε οποιαδήποτε αξίωση.
  Οχι γιατί έκλεισε το γραφείο…Μπορεί να έχει κλείσει, αλλά να λάβει αμοιβή για υπηρεσία που παρείχε κατά τη διάρκεια της νόμιμης λειτουργίας του γραφείου. Αλλά διότι :
  α. όταν καποιος δεν διαθέτει μεσιτική άδεια, δεν δικαιούται μεσιτική αμοιβή. Αυτό αφορά και το γραφείο το οποίο πάυει να λειτουργεί, αρα δεν υφισταται άδεια, όσο και τον υπάλληλο, ο οποίος δεν είναι μεσίτης, είναι υπάλληλος μεσιτικού γραφείου….
  β. αν υπάρχει καποιος που μπορει να αξιωσει αμοιβή είναι ο ιδιοκτήτης του γραφείου. Δεν θα το κανει ομως γιατί ξέρει ότι είναι εκτεθειμένος γιατί απασχολούσε παράνομα υπάλληλο. Αυτός σας -εξυπηρέτησε- .Αν λάβει γνώση η επιθεώρηση εργασίας θα έχει σοβαρό πρόβλημα.

  Πέραν αυτών όμως, σαν αγοράστρια είχατε την υποχρέωση:

  α. να ζητήσετε αντίγραφο εντολής που υπογράψατε
  β . να ζητήσετε να σας εξυπηρετήσει ο νόμιμος μεσίτης και όχι ένας υπάλληλος κ μάλιστα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο αυτό, ανέχεστε την παραμεσιτεία (γιατί περί αυτού πρόκειται) με βιτρίνα νόμιμου γραφείου.

  Λάβετε υπ όψη ότι κλείνουν γραφεία επειδή ακριβώς δεν απασχολούν παράνομα ανθρώπους (που σημαίνει ότι επιβαρύνονται μισθούς, ασφάλιση κτλ), δηλαδή έξτρα έξοδα….
  Αρα όταν συνεργάζεστε με τέτοιας ποιότητας γραφεία, εν γνώση σας λαμβάνετε τέτοιας ποιότητας υπηρεσίες. Και επίσης εν γνώσει σας συντελείτε στο να κλείνουν γραφεία με έντιμους και άξιους συναδέλφους επειδή δε λειτουργούν παρασιτικά….Αν έχω άδικω, αναμένω την ένστασή σας….
  ΥΓ Καλορίζικο το σπίτι σας.

  Δημήτρης Ζαμάνης
  Κτηματομεσίτης

 42. Ο/Η mara λέει:

  Κύριε Ζαμάνη καλημέρα σας,

  έχω ζητήσει τη γνώμη του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών και η απάντηση ήταν οτι το θέμα αυτό αφορά το νομικό τους τμήμα το οποίο όμως απαντά σε ερωτήματα μεσιτών μόνο και όχι ιδιωτών!
  Σε οτι αφορά τη μεσιτική έντολή έχω αντίγραφο, την πήρ ααμέσως μόλις υπέγραψα. Για τον υπάλληλο δεν μπορούσα να ξέρω οτι πρόκειται για παράνομα απασχολούμενο. Τηλεφώνησα στο νούμερο που υπήρχε η αγγελία, προέκυψε οτι επρόκειτο για μεσιτικό γραφείο και έκλεισα ραντεβού για να δω το σπίτι. Όταν εμφανίζεται ένας υπάλληλος εκ μέρους του γραφείου θεωρώ οτι είναι όντως υπάλληλος και δεν ζητάω περισσότερες αποδείξεις. Στη πορεία, η οποία ήταν μακρά, ο ίδιος αποκάλυψε οτι πρόκειται για συνταξιούχο που δούλευε για ένα επιπλέον εισόδημα. Όταν ήρθε η ώρα της υπογραφής του συμβολαίου ζήτησα να παραστεί ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού και να έχει μαζί και την την μεσιτική του ταυτότητα ή όποιο αποδεικτικό είναι αυτό που δείχνει οτι πρόκειται για νόμιμο γραφείο καθώς και την απόδειξη για το ποσό που θα έδινα. Στο άκουσμα αυτών, άρχισαν οι δικαιολογίες και εκεί άρχισα να υποψιάζομαι ότι το γραφείο δεν είχε ενημερωθεί και δεν θα έφταναν ποτέ εκεί τα χρήματα. Τελικά ήταν άλλο αυτό που συνέβαινε.
  Και βέβαια έχετε δίκιο σε αυτά που παρατηρήσατε, λάβετε όμως υπόψη σας οτι έψαχνα για σπίτι πάνω από 2 χρόνια, δεν απευθύνθηκα ποτέ σε μεσιτικό γραφείο, αναγκάστηκα όμως να συνεργαστώ με πολλά γιατί το 95% των αγγελιών ήταν μέσω μεσιτικών γραφείων. Ήθελα να βρω ένα σπίτι και δεν είχα τη πολυτέλεια να απορρίπτω το 95% των περιπτώσεων, ήξερα λοιπόν οτι μέσα στα υπόλοιπα έξοδα της αγοράς του σπιτιού θα ήταν και αυτό.
  Μετά από όλα αυτά όμως θεωρώ οτι εξαπατήθηκα. Η απορία μου όμως παραμένει, τι γίνεται με τις εντολές αφού κλείσει το γραφείο;

  Ευχαριστώ!

 43. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ λέει:

  Ως απλό μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών, θα σας ζητήσω συγγνώμη για την στάση αυτή του Συλλόγου. Γνωρίζω ότι οι ἱδιώτες απευθύνονται γενικά για καταγγελίες στο Σύλλογο, ως εκ τούτου, κρίνω την στάση τους ως υπεκφυγή ή κακώς εννοούμενη συντεχνιακή (οχι συναδελφική) κάλυψη.
  Θα μεταφέρω εγώ το ερώτημα στους νομικούς του Συλλόγου, ως μέλος, δε μπορούνε να αρνηθούν την απάντηση….
  Επιπλέον, οφείλω να σας συγχαρώ για το αυτονόητο: ζητήσατε να τηρηθεί η νομιμότητα τόσο στην επίδειξη της άδειας, όσο στην παραλαβή απόδειξης πληρωμής.
  Θα σας μεταφέρω την απάντηση του Συλλόγου όταν την λάβω….
  Σε κάθε περίπτωση, όταν η υπόδειξη έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νομιμης λειτουργίας του γραφείου, απο νόμιμο μεσίτη (ο υπάλληλος μεσιτικού δεν ειναι μεσιτης), ανεξάρτητα αν το γραφείο κλείσει, το γραφείο δικαιούται αμοιβή.
  Αν στην περίπτωση αυτή μπαίνουν κ άλλες παράμετροι (άρνηση επίδειξης άδειας, μη παροχή απόδειξης, μη νομιμος μεσιτης κοκ), τότε το παραπάνω τίθενται υπο αίρεση….
  Θα εκτιμούσα αν ιδιωτικά μου δώσετε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες.
  Η συνείδησή μου, μου επιβάλλει στο βαθμό που μπορώ , να προστατέψω τόσο τη δουλειά μου απο παράσιτα της αγοράς, οσο και ανθρώπους που μπορεί ,δικαίως ή όχι, να νιωσουν εξαπατημένοι… Το ίδιο περιμένω να κάνετε και εσείς κ οποιοσδήποτε άλλος στο πόστο ή στη δουλειά που βρίσκεται…..
  Μπορεί αύριο να νιώθω εξαπατημένος σε μια συναλλαγή μου είτε με δημόσιο είτε με ιδιωτικό φορέα….
  Ελπίζω τα παραπάνω να τα βρήκατε χρήσιμα…..

  Φιλικά,
  Δ. Ζαμάνης
  info@mesitis.org

 44. Ο/Η Anna λέει:

  Ερώτημα: Μεσιτεία πληρώνουμε με βάση τη σύμβαση εντολής που υπογράψαμε πχ 200.000 ευρώ αξία ακινήτου επί 1% αμοιβή ίσον 2000 ευρώ στον μεσίτη ή με βάση το πραγματικό τίμημα του ακινήτου το οποίο κατόπιν διαπραγματεύσεων έπεσε στα 180.000 και άρα 1.800 ευρώ αμοιβή μεσίτη.

 45. Ο/Η VETA λέει:

  Χαιρετε,
  αν έχει υπογραφεί σύμβαση αποκλειστικής μεσιτείας που ενέχει ρήτρα παραίτησης από το δικαίωμα ανεύρεσης αγοραστή από τον ίδιο ΄τον μεσιτικό εντολεα και κατά τη διάρκεια της αποκλειστικότητας υπογραφεί τελικά συμβόλαιο χωρίς τη μεσολάβηση κανενός μεσίτη αλλά με αγοραστή που βρήκε ο ίδιος ο εντολέας, οφείλεται αμοιβή ή υπάρχει ακυρότητα με βάση την καταχρηστικότητα της σχετικής ρήτρας;
  Ευχαριστώ
  veta

  • Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

   Επειδή δεν μπορούμε να μιλάμε στον αέρα για αυτά τα θέματα, σας παραπέμπω στο άρθρο 6 του σχεδίου νομου περί αστικών συμβάσεων μεσιτείας το οποίο δέχεται τις απόψεις τις μέχρι σήμερα νομολογίας, κι ας μην έχει λοιπόν ψηφιστεί, ισχύει έτσι: «2. Επιτρέπεται η σύμβαση αποκλειστικής μεσιτείας, στο πλαίσιο της οποίας ο εντολέας δεν έχει το δικαίωμα να αναθέσει εντολή με το ίδιο περιεχόμενο σε άλλο μεσίτη για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση. … 3. Ο μεσίτης αστικών συμβάσεων δικαιούται να αξιώσει αμοιβή κατά την κατάρτιση της οριστικής σύμβασης, εφόσον έχει αποδεδειγμένα ο ίδιος μεσολαβήσει στη σύναψή της, ή έχει υποδείξει την ευκαιρία σύναψής της.»Εφόσον λοιπόν δεν έχει μεσολαβήσει καθόλου δεν δικαιούται αμοιβής και γι’ αυτό ναι, η ρήτρα αποκλειστικότητας ΔΕΝ αφορά την ανεύρεση αγοραστή από τον ίδιο τον πωλητή, όσο κι αν περί του αντιθέτου ωρύονται κάποια μεσιτικά γραφεία τα οποία θα πρέπει να επανεξετάσουν τη συνεργασία τους με τους συναδέλφους δικηγόρους.

   • Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ- ΜΕΣΙΤΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ λέει:

    Αποκλειστικότητα σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση ο πωλητής πληρώνει τον μεσίτη. Ξεκάθαρα. Καταχρηστικότητα υφίσταται μόνο αν δεν προβλέπεται χρονική διάρκεια της εντολής ανάθεσης, ή έιναι μεγαλύτερη του ενός εξαμήνου ή αναφέρεται υπέρμετρα υψηλή αμοιβή.
    Η συνδρομή του μεσίτη δεν εξαντλείται ούτε περιορίζεται στο να «μεσολαβήσει» λίγο ή καθόλου.Και εν πάσει περιπτώσει δεν βάζετε εσείς το μέτρο…
    Αν δεν είχε κάνει τη γνωστοποίηση ο μεσίτης(με δική του μέριμνα,γνώση και δαπάνη) , ο αγοραστής δεν θα γνώριζε την ύπαρξη του ακινήτου στην Αγορά. Αυτό συνιστά ενέργεια χωρίς την οποία (κ μάλιστα αποδεδειγμένα) δεν θα ήταν δυνατή η αγοραπωλησία.
    Είναι πέρα για πέρα άστοχο να διατυπώνεται εν ολιγοις η άποψη ότι ο μεσίτης θα κάνει δαπάνες σε χρόνο κ χρήμα και αυτές θα τις καρπώνεται ο πωλητής.
    Και επειδή αναφερθήκατε στα » ωρυόμενα» μεσιτικά γραφεία, σας υπενθυμίζω :
    1. Όλοι οι Σύλλογοι μεσιτών στις αποκλειστικές εντολές που εκδίδουν (και τις οποιίες έχουν συντάξει δικηγόροι) αναφέρουν ρητά ότι ο μεσίτης πληρώνεται σε κάθε περίπτωση.
    2. Το Κοινοτικό Δίκαιο και η νέα οδηγία είναι συμβατό με αυτό που αναφέρω και αντίθετο σε αυτά που αναφέρετε (και κυμαίνονται σε όρια μεταξύ ημιμάθειας και εμπάθειας απέναντι στους μεσίτες).
    3. Την νομολογία ( μπορείτε να τη βρείτε πιο εύκολα απ ότι την βρήκα εγω)
    4. Τα συναλλακτικά ήθη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σ όλον τον αγγλοσαξονικό κόσμο.
    5. Ότι πλειάδα συναδέλφων μεσιτών έχουν δικαιωθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, χάρη στην καθοδήγηση έγκυρων και έγκριτων δικηγόρων.

    Επομένως, μήπως εσείς πρέπει να επανεξετάσετε τη στάση σας απέναντι σε «κάποια» ή σε όλα τα μεσιτικά γραφεία?

    «Pacta sunt servanta»

 46. Ο/Η eli papaioannou λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
  ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΥΟ ΣΥΖΥΓΟΙ ΕΧΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΕΣΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΠΙΤΙ.ΠΟΙΟΝ ΜΕΣΙΤΗ ΑΜΟΙΒΟΥΜΕ?

  • Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

   Αυτόν που μεσολάβησε στην κατάρτιση του συμβολαίου αγοραπωλησίας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παραπάνω. Υπάρχουν βεβαίως και ενδεχόμενες αξιώσεις και από τις πλευρές των μεσιτών αφού στις εντολές θα έχουν υπογράψει, προφανώς, ως αποκλειστικοί κύριοι του ακινήτου. Δεν δημιουργεί αυτό άμεση βλάβη, υπάρχει όμως περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, εφόσον ο «ζημιωθείς» μεσίτης θεωρήσει ότι είχε προβεί σε ενέργειες στις οποίες δνε θα είχε προβεί εάν γνώριζε ότι ο εντολέας του δεν είχε δικαίωμα διάθεσης του ακινήτου.

 47. Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

  Κύριε Ζαμάνη εάν θα μπορούσατε να μας πείτε τι λέει το Ευρωπαϊκό δίκαιο και σε ποιά οδηγία θα ήσασταν πιό χρήσιμος από το να αμπελοφιλοσοφείτε. Το ίδιο και το τι λένε οι αποφάσεις όχι κάποιου Ειρηνοδικείου αλλά του Αρείου Πάγου, αυτές συνιστούν νομολογία. Οι δικηγόροι που βάζετε πληρώνονται από εσάς και προφανέστατα ικανοποιούν τον εντολέα τους, όπως κάνω και εγώ, και καλά κάνουν.
  Αντίλογος υπάρχει και νομικά βάσιμος. Οι διάφοροι σύλλογοι καταρτίζουν σχέδια για τα μέλη τους και οι δικηγόροι συντάσσουν συμφωνητικά. Βρισκόσαστε εκτός πραγματικότητας εάν θεωρείτε ότι στην χώρα αυτή δικαστήρια δεν γίνονται επειδή οι δικηγόροι επιμελούνται των υποθέσεων.
  Περιοριστείτε στις γνώσεις του επαγγέλματός σας και αφήστε τον καθένα να κάνει τη δουλειά του, Επιτίθεστε με άγνοια και γι’ αυτό δεν ασχολούμαι με τα σχόλιά σας και δεν αναφέρομαι στην ημιμάθεια που αναφέρθεσθε γιατί το blog για εμένα δεν είναι εργαλείο προσωπικών επιθέσεων, στις οποίες για λόγους διαφήμισης προφανώς, αρέσκεσθε.
  Αυτό που έβαλα ανωτέρω ήταν τοο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ, το οποιο στην αιτιολογική έκθεση ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΘΕ και μπορείτε να το βρείτε στο opengovenment, δεν είναι μυστικό των κακών δικηγόρων κατά των καλών μεσιτών.
  Βλεπετε εμπάθειες εκεί που δεν υπάρχουν και δεν αντιλαμβάνεστε απλά πράγματα.
  Εάν δουλεύεις κύριε πληρώνεσαι, εάν δεν δουλεύεις όχι, αυτό εσείς το θεωρείτε άδικο αλλα υποστηρίζετε τη θέση «δουλεύω δεν δουλεύω θέλω να πληρώνομαι». Δεν είπε κανένας, ούτε εγώ ούτε η κυρία Σιαπέρα, ότι εάν δεν έχει δουλέψει κάποιος δεν πρέπει να πληρωθεί. Τα συναλλακτικά ήθη και το αγγλοσαξονικό δίκαιο είναι παντελώς άσχετα εν προκειμένω και δεν θα μπω στη διαδικασία απαντήσεων γιατί θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το 1ο εξάμηνο της νομικής σχολής.
  Τέλος σας ενημερώνω ότι το pacta sunt servanda (2 φορές το γράψατε λάθος, την τρίτη κοβόσαστε στο μάθημα λατινικών), είναι λατινική έκφραση και σημαίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Από την εποχή λοιπόν του Χριστού μέχρι σήμερα έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι, κυρίως στο ζήτημα της εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης, των δικαιωμάτων των καταναλωτών, της ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΣΤΙΜΟ 15.515,31€. Pacta sunt servanda λοιπόν?

  • Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ- ΜΕΣΙΤΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ λέει:

   Το περι αμπελοφιλοσοφίας που μου χρεώνετε επι του προσωπικού, ούτε σας την επιστρέφω, ούτε αφορά κανέναν άλλον πέρα απο εσάς…Η απουσία τεκμηριωμένης άποψης δεν συμψηφίζεται με προσβλητικά σχόλια επι του προσωπικού…
   Δεν μας είπατε μια έστω απόφαση του Αρείου Πάγου, που να επιβεβαιώνει αυτά που μας λέτε. Σας δίνω την ευκαιρία να με αποστομώσετε παραθέτοντας μια έστω….
   Οι Σύλλογοι μεσιτών και όχι το απαξιωτικό “διάφοροι σύλλογοι” δεν καταρτίζουν συμφωνητικά, συντάσσουν με την συνδρομή νομικών, εντολές. Και αποκλειστικές…..Οτιδήποτε άλλο είναι αποπροσανατολιστικό για όσους δεν γνωρίζουν τα θέματα.
   Σε ότι αφορά τη φράση σας οτι βρίσκομαι εκτός πραγματικότητας, προφανώς δεν απευθύνεται στην ορθότητα των όσων ισχυρίζομαι, αλλά επί του προσωπικού ξανά… Σας καλώ να ανακαλέσετε. Ομοίως και τα περί δήθεν διαφήμισης. Το ποιά η συνεισφορά του καθενός στο συγκεκριμένο ιστολόγιο είναι εμφανής. Μην κρίνετε τους άλλους με βάση τον τρόπο που -πιθανόν- σκέφτεστε εσείς….
   Δεν υποστηρίζω ότι κάποιος που δε δουλεύει ότι πρέπει να πληρώνεται. Ημουν απόλυτα σαφής. Υποστηρίζω όμως ότι όταν πχ. δαπανώ ένα σεβαστό ποσό για διαφήμιση, χαρη στην οποία ο αγοραστής πληροφορήθηκε την πώληση του ακινήτου, αποτελεί μέρος των ενεργειών μου κ της γνώσης του πώς θα προωθήσω το ακίνητο….Είναι προιον και επένδυσης κεφαλαίου, αλλά και πνευματικής εργασίας…
   Έτσι προστατεύεται ο μεσίτης απο πελάτες που θέλουν να καρπωθούν το αποτέλεσμα των ενεργειών του, ειδικά όταν οι ενέργειες αυτές είναι ειδικές ή έχουν υψηλό κόστος….
   Η αποκλειστική εντολή εμπεριέχει (ή έστω πρέπει να εμπεριέχει) ευθύνη και απ τις δυο πλευρές….

   Σε ότι αφορά την ορθογραφία των λατινικών, ευχαριστώ για την διόρθωση παρότι δεν προσθέτει κάτι ουσιαστικό στο θέμα. Αν πάλι, η ποιότητα της δουλειάς μου και η τεκμηρίωση κρίνεται απ την ορθογραφία των λατινικών, εντάξει είμαι πολύ κακός μεσίτης.
   Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρότι μου είναι αδιάφορο, έχει ασκηθεί έφεση. Και αυτό δεν αφορά την αποκλειστικότητα. Επομένως μην μεταθέτετε την προσοχή απ το θέμα που συζητάμε σε κάτι άλλο….Και για την ιστορία την “καταγγελία”στην Επιτρ. Ανταγωνισμού σύμφωνα με φήμες, την έκανε γνωστή πολυεθνική εταιρία real estate, η οποία δουλεύει με αποκλειστικότητες….. Ενδιαφέρον δεν είναι?

   Και για το τέλος παραθέτω το ακόλουθο (ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο) :
   —————————————————————————-
   ΑΡ.ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ: ΑΠ 529/2004.
   Προϋποθέσεις επάρκειας της απλής υποδείξεως ευκαιρίας για την αξίωση μεσιτικής αμοιβής

   Στην εντολή προς υπόδειξη ευκαιρίας δεν απαιτούνται περαιτέρω προσωπικές ενέργειες του μεσίτη. Αρκεί ότι η σύμβαση καταρτίσθηκε ως συνέπεια αυτής της υπόδειξης (πρόσφορη αιτιώδης συνάφεια). Δεν απαιτείται η σύναψη της κύριας συμβάσεως να είναι αποκλειστικά και κύρια το προϊόν της ενέργειας του μεσίτη, διότι δεν αποκλείεται και παρεπόμενη ενέργειά του ή άλλη δευτερεύουσα προσπάθειά του να είναι υπό ορισμένες συνθήκες επαρκής ή και η μόνη απαιτούμενη. Τέτοιες συνθήκες λόγου χάρη θα συντρέχουν όταν ο μεσίτης έδωσε στον εντολέα το όνομα και τη διεύθυνση του ενδιαφερομένου για τη σύναψη σύμβασης ώστε να καθιστά δυνατή την απευθείας διαπραγμάτευση.΄
   ——————————————————————————

   Με τιμή,
   Δ.Ζ.

   • Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

    Ο,τι και να επιστρέφετε σας ξαναγυρνάει. Στον τόνο που απαντάτε στον τόνο αυτό σας απάντησα.

    Όπως καταλαβαίνετε η απόφαση του ΑΠ πάγου που βάλατε είναι παντελώς άσχετη. Το σχόλιο των λατινικών αφορά ότι ασχολείστε με άσχετα ζητήματα από τον επαγγελματικό σας κλάδο. Δεν αναφέρθηκα στη δουλειά σας ως μεσίτη αλλά στις νομικές σας γνώσεις. Αντίθετα εσείς αναφέρεσθε υποτιμητικά στις επαγγελματικές γνώσεις των άλλων που δεν γνωρίζετε.

    Το πρόστιμο έχει επιβληθεί και αφορά το πάγιο 2% που τίθεται ως μοναδική δυνατότητα αμοιβής, αντίστοιχα δε τίθεται η αποκλειστικότητα ως μοναδικός τύπος σύμβασης. Αυτό αφορά στο pacta sunt servanda, στο οποίο επίσης αναφέρεσθε, τους περιορισμούς του οποίου δεν γνωρίζετε. Εάν δε είχατε την ελάχιστη ουδέτερη και μη εμπαθή ματιά, θα αντιλαμβανόσασταν ότι το σχόλιο χιούμορ. Εάν το ξαναδιαβάσετε με την απόσταση του χρόνου, ίσως και να το καταλάβετε.

    Το ότι είσαστε εκτός πραγματικότητας επίσης. Διαβάστε την πρόταση που έγραψα και θα καταλάβετε την χιουμοριστική ειρωνεία, που δεν αφορά εσάς αλλά τον δικηγορικό κλάδο.

    Το τι προσφέρει δε ο καθένας και πως αξιολογεί ο καθένας αναγνώστης, είναι κάτι που δεν το κρίνουμε οι γράφοντες αλλά οι αναγνώστες, αυτοί ψάχνουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Εσείς έχετε λόγω προκατειλημμένης άποψης γιατί ανήκετε στην μία εκ των δύο συμβαλλομένων πλευρών. Η κυρία Σιαπερα ή εγώ τι λόγο έχουμε? Α, θυμήθηκα, κανέναν! Τι κυρία δεν την γνωρίζω και καταχρηστικά και με κάθε συγνώμη χρησιμοποιώ το όνομά της αλλά ο λόγος που αποφάσισα να συμμετάσχω ήταν ο τρόπος που εκφράζετε μία άποψη η οποία είναι μονομερής και που σύμφωνα με το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ αντίθετη. Εάν θεωρείτε ότι ένα σχέδιο νόμου είναι αμπελοφιλοσοφία, πρέπει να σας ενημερώσω ότι η τρέχουσα κυβέρνηση, καθώς και η προηγούμενη, και η πιο πίσω από αυτήν και και και ούκ έστιν τέλος… ψηφίζουν στο 99% τα σχέδια νόμου ως έχουν, με αλλαγές που διακρίνονται μόνο στο track changes του word.

    Εφόσον δε είσαστε τόσο γνώστης και του παρασκηνίου, καθότι βλέπω αυτό δίδετε με τη γνώση σας για το από ποίον κινήθηκε η διαδικασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού (???!!!!!!), θα γνωρίζετε σαφώς γιατί και από ποιόν έχει κολλήσει το σχέδιο νόμου από τον Φεβρουάριο. Όχι πάντως για την αποκλειστικότητα.

    Συμφωνώ δε ότι απόφαση υπάρχει για το θέμα που λέτε και για την μία και για την άλλη πλευρά. Για την πλευρά που λέτε εσείς δεν το έκρινε άμεσα αλλά το υπονόησε. Η ρήτρα αποκλειστικότητας όμως ελέγχεται σύμφωνα με τα 174 και 179 ΑΚ. Αυτό το αναφέρουν όλες οι αποφάσεις ακόμη και η συγκεκριμένη, που είναι η μόνη που έμμεσα υποστηρίζει τη θέση σας και η οποία κατακρίθηκε από όλα τα νομικά περιοδικά. Προφανώς δεν είναι η απόφαση που αναφέρετε.

    Σας παραπέμπω όμως στο Ειδικό Ενοχικό Α. Γεωργιάδης – Μ. Σταθόπουλος, ερμηνεία Αστικού Κώδικα, άρθρα 703επ. Καλό διάβασμα!!

    Σημειώνω τέλος ότι λήγω την αντιπαράθεση που ανοίξατε και πάλι, λέγοντας ότι ως γνωρίζω και δεν γνωρίζετε, υπάρχουν πάντα δύο απόψεις τουλάχιστον. Αναφέρομαι στο απόλυτο τρόπο με τον οποίον θέτετε και ερμηνεύετε την αποκλειστικότητα. Μην είσαστε τόσο απόλυτος διότι μπορεί να εκπλαγείτε την χειρότερη στιγμή, με τον χειρότερο τρόπο. Αυτό λέει η δική μου εμπειρία.

   • Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ- ΜΕΣΙΤΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ λέει:

    Αν δεν ειχατε αναφερθεί σε γραφεία που ὡρύονται, δεν θα είχα μπει στη διαδικασία να απαντήσω, γιατί θεώρησα το ύφος σας αρκετά προκλητικό για να μην απαντηθεί. Και επίσης απόλυτο…..Κάνατε την αρχή…..Αν στο τέλος λέτε ότι υπάρχουν δυο απόψεις….
    Μπλέκετε ένα σωρό άσχετα πράγματα, στρέφοντας την προσοχή όχι στην ουσία, αλλά σε πράγματα άσχετα με το θέμα της αποκλειστικότητας.
    -Η απόφαση που έβαλα δεν αφορά την αποκλειστικότητα, αλλά αφορά πότε θεωρείται ότι ο μεσίτης «δούλεψε»…Αρα πρέπει να αμοίβεται, εφόσον έτσι γράφετε κ συμφωνείτε με αυτό…
    – Παρότι έχω δικαίωμα να κρίνω τις επαγγελματικές γνώσεις οποιουδήποτε, δεν το έκανα. Αντιθέτως εσείς ελλείψει επιχειρημάτων μπήκατε σε μια διαδικασία προσβολών επι του προσωπικού (άλλο να πεις πχ. σε κάποιον οτι δε συμφωνεις, ή ότι κάνει λάθος κτλ, και άλλο να πεις είσαι ασχετος, κοιταξε τη δουλεια σου και τέτοια ωραία). Εξακολουθείτε να είστε προσβλητικός. Δεν το επιτρέπω και δε σας το επιστρέφω.
    -Σε ό,τι αφορά το 2% είναι άσχετο με την κουβέντα περί αποκλειστικότητας. Και η Επ.Αντ κ το πρόστιμο (υπάρχει έφεση), αν και εκτός θέματος, αφορά το συλλογο μεσιτων και οχι τους μεσίτες. Οι μεσίτες ξέρουν οτι η διαπραγμάτευση της αμοιβής είναι ελεύθερη.
    Δεν έιπε κανείς ότι ο μόνος τύπος σύμβασης είναι η αποκλειστική. Τουλάχιστον όχι εγώ. Αν συνεχίσετε να μου χρεώνετε διατυπώσεις που δεν μου ανήκουν θα το θεωρήσω κακοήθεια.
    -Το σχέδιο νόμου, το παρασκήνιο κτλ, σας πληροφορώ ότι το γνωρίζω πολύ καλά, παρότι δεν συμμετέχω σε αυτό….Οι αποδείξεις στη διάθεση οποιουδήποτε το αμφισβητήσει….
    – Νομίζω ότι έχετε μπερδέψει το χιούμορ με την ειρωνεία. Και εν πάσει περιπτώσει επειδή κινδυνέυετε να παρεξηγηθείτε περισσότερο γι αυτό, και επειδή στο ιστολόγιο κάνουμε ερωτήσεις κ απαντήσεις, τουλάχιστον όταν απευθύνεστε σε μένα, παρακαλώ να το παραμερίζετε προσωρινά.
    -Το βιβλίο που αναφέρετε το έχω υπ όψη μου, θα το ξανακοιτάξω. Επειδή υποθέτω ότι δεν είναι το μόνο που έχετε συμβουλευτεί σχετικά με το θέμα, δείτε και και την άλλη άποψη απο άλλα βιβλία….
    -Η δε αναφορά στα 174,179 ΑΚ είναι ξακάθαρη. Τώρα ποιό νομικό περιοδικό κατέκρινε ποιόν, για μένα έχει μικρή σημασία. Σημασία έχει ότι όταν μια εντολή κρίνεται καταχρηστική όχι στα ιστολόγια, αλλά στα δικαστήρια. Και το κρίνουν δικαστές. Αν γνωρίζετε μια έστω απόφαση, συγκεκριμένη, όχι γενικά «νομικά περιοδικά», σας δίνω μια τελευταία ευκαρία να με αποστομώσετε.

    Ξεκινήσατε προκλητικά κ απόλυτα με το «ωρυώμενα γραφεία» κτλ, ολοκληρώσατε, με το ότι υπάρχουν δυο απόψεις κτλ… …..Προσωπικά με έχετε καλύψει στην ουσία της διαφωνίας. Σε αντιπαράθεση εσείς την μετατρέψατε … Εκκρεμεί μόνο να ανακαλέστε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς…..

   • Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

    Το τι θεωρείτε προσωπικό και το τι όχι είναι πρόβλημά σας. Εάν θεωρείτε πως οτιδήποτε γράφεται σε ένα ιστολόγιο αφορά εσάς ή εάν θεωρείστε ότι είσαστε τα γραφεία που ωρύονται, πρόβλημά σας. Εγώ δεν αναφέρθηκα σε εσάς και όπως λέει ο λαός, όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Παρόλα αυτά δεν είναι της ειδικότητάς μου να ασχοληθώ.

    Σε όλες σας τις απαντήσεις όμως είσαστε εκτός ερωτήματος και εκτός σχολίων μου. Απλώς διασκορπίζετε θέματα και κρίσεις επί των μεσιτικών αμοιβών κλπ. Η απάντησή μου στην ερώτηση της veta βασίστηκε στο τι αναφέρει ρητά το σχέδιο νόμου και το είπα από την αρχή. Εσείς λέτε το τι πιστεύετε…. να τα αποτελέσματα της υπερβολικής δημοκρατίας.

    Το site αναγράφεται ως lawblog, δηλαδή αφορά στη νομική αντιμετώπιση καθημερινών θεμάτων. Το τι λένε και τι κατακρίνουν τα νομικά περιοδικά ενδιαφέρει εμάς τους νομικούς. Δεν το γνωρίζετε και δεν οφείλετε να το γνωρίζετε. Έχετε μία άποψη που την υποστηρίζετε χωρίς γνώση της νομικής υπόστασης και επιμένετε σε μία μονοδιάστατη άποψη που έχει νομική προέκταση. Ακριβώς αυτό σας προσάπτω. Αυτές τις προεκτάσεις είναι που διαχειριζόμαστε εμείς, οι νομικοί. Όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς ο ίδιος παραδεχθήκατε: οι δικηγόροι σας, οι δικηγόροι τους, οι δικηγόροι μας. Προφανώς άλλου λοιπόν δουλειά είναι και άλλος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα που με ευκολία βάζετε.

    Εάν δεν σας αρέσει ο τρόπος γραφής μου τότε δεν έχετε παρά να μην διαβάζετε τις παρατηρήσεις μου, δεν σας το επιβάλλει κανένας.

    Επειδή όμως σκοπός μου δεν είναι να απαντάω σε εσάς και γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, παρά τη συνέχιση εκ μέρους σας, των προσωπικών προσβολών,σιωπώ!

 48. Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

  Και μία μικρή συμπλήρωση γιατί τις τελίτσες αφού και πάλι μπορείτε να παρεξηγήσετε κια αυτές: όταν αναφέρομαι στα αποτελέσματα της υπερβολικής δημοκρατίας, προφανώς και είναι χιουμοριστικό σχόλιο και έκφραση δημώδης. Έτσι απλά το αναφέρω, για να μην νομίζετε ότι ακολουθώ φασιστικά πρότυπα και ότι σας αφορά και αυτό !!!!!!!!!

  • Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ- ΜΕΣΙΤΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ λέει:

   Κρίνατε τους πάντες και τα πάντα. Ωρυωμενα γραφεία, σύλλογος που ελέγχεται απ την επιτροπη ανταγωνισμού, ανορθογραφίες στα λατινικά κοκ…Βγάλατε ετυμηγορίες για το πότε οι μεσίτες δικαιούνται αμοιβή κοκ….Κατά άλλα σιωπάτε…

 49. Ο/Η kostas zafeiriadis λέει:

  γεια σας και συγχαρητηρια για τιν συμβουλευτική υπηρεσία. Υπαρχει ενα χωραφι το οποιο συνορευει με το δικό μου και θελω να το αγοράσω. Το προβλημα ειναι οτι η ιδιοκτησια ειναι εξαδιερετου με πολλουs ιδιοκτήτες (πανω απο 15).. Ποιος ειναι ο καλύτερος τρόπος πρόσεγγισεις και ποια ειναι ακριβώς η διαδικασία????

  • Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

   Το οικόπεδο δηλαδή πωλείται μέσω μεσιτικού γραφείου ή όχι; Εάν δεν έχει σχέση με το θέμα μάλλον θα έπρεπε να μπει σε χωριστό σημείο καθώς εδώ κρίνονται τα ζητήματα σχετικά με τις μεσιτικές αμοιβές, ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούμε να κάνουμε…
   Εάν δεν έχει σχέση λοιπόν με μεσιτικά γραφεία ή μεσιτικές αμοιβές, θα πρέπει να μαζέψετε τους σημερινούς 15 ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι μαζί για να πωλήσουν το οικόπεδό τους. Προφανώς μπορεί να τίθενται ζητήματα κληρονομικά κι άλλα, οπότε θα είναι αναγκαίο να προβείτε από νωρίς σε συνεννόηση με τον δικηγόρο σας. Εκ πείρας μπορώ να σας βεβαιώσω ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 που θα σας κάνουν τη ζημιά, οπότε εκεί θα πρέπει, δυστυχώς, κι ο δικηγόρος σας να υπερβεί την κλασική συμβουλευτική δράση. Πάντα υπάρχουν κάποια τρικ για να ασκηθεί πίεση, η οποία άλλες φορές οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα, άλλες φορές όχι. Καλή επιτυχία!

 50. Ο/Η Φίλιππος λέει:

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν συνηθίζεται να παίζει ρόλο η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο μεσίτης στον καθορισμό της τελικής του αμοιβής. Ο εν λόγω μεσίτης είχε τοποθετήσει αγγελία με σωρό εσφαλμένων στοιχείων στην περιγραφή του ακινήτου. Επιπλέον το ακίνητο είχε πολλά νομικά προβλήματα που πήραν μήνες για να διευθετηθούν. Ο μεσίτης ήταν εξαφανισμένος στη φάση που αγοραστές και πωλητές μαζί προσπαθούσαν να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά. Αυτό δεν τον εμπόδισε να ζητήσει στο τέλος το 2% επί της εμπορικής συν ΦΠΑ – αμοιβή πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έλαβαν οι δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος μαζί (και αυτοί δούλεψαν πάρα πολύ, σε αντίθεση με το μεσίτη). Παρά την κρίση και το οικονομικό στένεμα που ζούμε όλοι, ο μεσίτης είναι αμετακίνητος στις απαιτήσεις του. Να σημειώσω ότι δικηγόροι και συμβολαιογράφος προσέφεραν έκπτωση.

  (Χωρίς να θέλω να απαξιώσω τυχόν σωστούς επαγγελματίες του χώρου, η εμπειρία μου (μετά από αρκετά μακροχρόνια αναζήτηση κατοικίας) από τους μεσίτες είναι πάρα πολύ αρνητική – σε σημείο που πλέον θα παρότρυνα κάθε επίδοξο αγοραστή να αποφύγει τη συνεργασία μαζί τους με κάθε τρόπο. Θα μπορούσα να αφηγηθώ πολλά περιστατικά. Ζητώ συγγνώμη από τους σωστούς επαγγελματίες – αλλά η πιθανότητα να πέσει κανείς σε αυτούς μοιάζει πολύ μικρή.)

  ευχαριστώ για την προσοχή σας

  • Ο/Η arhi00 λέει:

   ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΜΕ ΑΓΩΓΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΙΤΗ ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

   • Ο/Η Φίλιππος λέει:

    Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας! Έχουμε συσπειρωθεί με τους πωλητές, και θα κινηθούμε αρχικά εξωδίκως με την ελπίδα ότι θα πετύχουμε συμβιβασμό. Ο μεσίτης ζητεί το ποσοστό που σας ανέφερα από καθεμία από τις δύο πλευρές! Φαντάζει απίστευτο. Είχα την εντύπωση ότι ο περιορισμός της αμοιβής στην περίπτωση διπλής εντολής θα είχε γίνει νόμος – νομίζω υπάρχει σχετική πρόταση σε νομοσχέδιο. Ο δικηγόρος με πληροφορεί ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν πέρασε (σωστά;) – επίσης ότι η έκβαση τέτοιων υποθέσεων στα δικαστήρια είναι αβέβαιη, και κάποιοι μεσίτες δικαιώνονται από δικαστήρια για λόγους τήρησης ισορροπιών της αγοράς (και λιγότερο επειδή έχουν πράγματι δίκιο). Το άρθρο του ΑΚ περί υπέρμετρης αμοιβής μας επιτρέπει ευτυχώς να στηριχτούμε κάπου. Με τη βοήθεια και του δικηγόρου ελπίζω ότι θα έχουμε επιτυχία (ο δικηγόρος είναι αισιόδοξος γιατί τα επιχειρήματά μας είναι πράγματι πολλά και ισχυρά και τεκμηριώνονται). Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιοδήποτε σχόλιό σας στα παραπάνω.

  • Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

   Απλώς θα ήθελα να σας σημειώσω δύο πράγματα αν και υποθέτω ότι τα έχει ελέγξει και ο πληρεξούσιος δικηγόρος σας. Το πρώτο είναι το εάν ο μεσίτης είχε αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη για τα νομικά προβλήματα, κάτι το οποίο συνήθως αποτελεί ευθύνη του πωλητή στα μεσιτικά συμβόλαια και όχι του μεσίτη.
   Το δεύτερο είναι εάν και κατά πόσο επέδρασε η εσφαλμένη αναγραφή των στοιχείων ή η όποια άλλη ενέργεια ή παράλειψη του μεσίτη, που χαρακτηρίσατε ως κακή ποιότητα υπηρεσιών, στην τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος της αγοραπωλησίας. Με άλλα λόγια, εάν παρά τα λάθη/ αβλεψίες κλπ, το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό και πωλήθηκε το ακίνητο μέσα στο όριο των τιμών που θέσατε ως συμφωνηθέν αντάλλαγμα, τότε μάλλον θα δυσκολευτείτε να στοιχειοθετήσετε το ζημιογόνο αποτέλεσμα. Αυτό που τελικά σας ενδιαφέρει είναι να προσδιορίσετε ακριβώς τι ζημία σας προκάλεσε μία συγκεκριμένη ενέργεια ή παράλειψή του και η συνάφεια μεταξύ των δύο.

 51. Ο/Η Φίλιππος λέει:

  Ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Τελικώς ήρθαμε σε συμβιβασμό (που πάλι αποδίδει στο μεσιτικό γραφείο μεγαλύτερο κέρδος από αυτό που αντιστοιχεί στην εργασία τους, σε σχέση και με τις αμοιβές των λοιπών εμπλεκομένων). Δε θα ξεχάσω ποτέ την εμπειρία αυτή. Η συμπεριφορά του μεσιτικού γραφείου απέναντί μας από τη στιγμή που τολμήσαμε να αμφισβητήσουμε το δίκαιο της αρχικά απαιτηθείσας αμοιβής ήταν κάκιστη, αγενέστατη, σχεδόν τρομακτική (επιθετικά, προσβλητικά τηλεφωνήματα, απειλές για εξώδικα και αγωγές). Η συγκεκριμένη μεσίτρια το μόνο που έκανε για μας τους αγοραστές ήταν μια δεκάλεπτη επίσκεψη στο σπίτι που τελικά επιλέξαμε για αγορά. Δεν είχαμε καμία προηγούμενη ή ακόλουθη συνεργασία μαζί της ή με το γραφείο της. Δε βοήθησε στη συνέχεια καθόλου και σε τίποτα (ούτε καν στη διαμόρφωση της τιμής). Δεν έχω ποτέ γράψει σε blog – ούτε για αυτό, ούτε για παρόμοιο ή άλλο θέμα. Για πρώτη φορά αισθάνομαι τόσο έντονα την ανάγκη να μοιραστώ κάτι με άλλους, που δεν γνωρίζω, αλλά που θα ήθελα πολύ να ακούσουν και να μάθουν από το δικό μας πάθημα. Σε κάθε συναλλαγή με μεσίτες χρειάζεται τεράστια προσοχή. Μην υπογράφετε ποτέ μεσιτικές εντολές «καλή τη πίστη». Αν δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε από πριν (όχι μετά, ακόμη κι αν σας πουν έτσι) το περίφημο 2% επί της εμπορικής (που είναι τόσο τυποποιημένο ώστε να μιλάμε για «συμβάσεις προσχώρησης», με ό,τι σημαίνει αυτό για την ηθική αλλά και νομική αξία της εντολής), μην υπογράφετε, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περιορισμό των επιλογών σας στην αναζήτηση σπιτιού. Το συμπέρασμα (και η συμβουλή μου) είναι αυτή: αν δεν είστε τόσο πλούσιοι ώστε να μη σας νοιάζει να σπαταλήσετε χρήματα, ή τόσο ψύχραιμοι ώστε να μη σας ενοχλεί η προοπτική νομικών αντιπαραθέσεων, καλύτερα να μείνετε μακριά από μεσίτες. Πραγματικά εύχομαι να διαβάσουν αυτό το μήνυμα όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι και να προφυλαχτούν.

  • Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

   Όπως όμως πολύ σωστά αναφέρατε παραπάνω, παντού υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες. Δυστυχώς το θέμα του 2% έχει ήδη επιφέρει πρόστιμο στην ένωση μεσιτών ακριβώς γιατί διαλύει κάθε έννοια ανταγωνισμού, όντας αδιαπραγμάτευτο, όπως είχα αναφέρει και παλαιότερα, κάνοντας έναν συνομιλούντα στο blog μεσίτη να αντιδράσει, κατά τη γνώμη μου, χωρίς λόγο.
   Καλορίζικο!

 52. Ο/Η Δ.ΖΑΜΑΝΗΣ λέει:

  Καταρχήν, καλορίζικο!
  Αντιλαμβάνομαι απολύτως τα δικαιολογημένα συναισθήματά σας για τις υπηρεσίες που λάβατε. Όχι μόνο γιατί ήταν κατά τεκμήριο ακριβές, αλλά γιατί ήταν κακές. Ως Επαγγελματίας δικαιούμαι να το κρίνω. Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ συντεχνιακά κανέναν τέτοιο «μεσίτη». Τα παράσιτα της Αγοράς θα πρέπει να φεύγουν. Είναι επιζήμια για όλους. Κάνετε πολύ καλά που αναφέρετε τη δική σας ιστορία. Είναι διδακτική….
  Ωστόσο θεωρώ άδικη την αποτροπή για συνεργασία με μεσίτη. Δίκαιο είναι να αποτρέψετε τους οικείους να απευθυνθούν ξανά στο γραφείο αυτό. Είναι σαν να λέμε ότι επειδή χάλασε το αμάξι σας που είναι Χ μάρκας, να μην πάρει κανέναν ξανά γενικά αμάξι…
  Ο μεσίτης ή ορθότερα ο σύμβουλος ακινήτων πρέπει να είναι ο επαγγελματίας που θα ενημερώσει σωστά, θα κάνει προτάσεις και θα μεσολαβήσει αποτελεσματικά. Η απόφαση είναι πάντα δική σας. Ομοίως και η απόφαση της επιλογής συγκεκριμένου μεσίτη.
  Και πάλι καλορίζικο.

  • Ο/Η Φίλιππος λέει:

   Σας ευχαριστώ για τα σχόλια και τις ευχές σας! Δεν επέλεξα το μεσίτη, ή το γραφείο. Απλώς κάλεσα τον αριθμό τηλεφώνου που αναγραφόταν στην αγγελία του σπιτιού που με ενδιέφερε, αδυνατώντας να βρω αγγελία απευθείας από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, όπως μου είπαν αργότερα, επέλεξαν να μη διαφημίσουν το ακίνητό τους μόνοι τους (πράγμα που τώρα έχουν μετανοιώσει πικρά). Το συζητούσα το θέμα πάλι σήμερα με ένα φίλο δικηγόρο. Ο τρόπος που λειτουργεί ο κλάδος είναι λάθος, και παίρνει στο λαιμό του και τους καλούς συμβούλους ακινήτων των οποίων τη χρησιμότητα δεν αμφισβητώ. Πρέπει να αλλάξει το όλο πλαίσιο και ο τρόπος που αμείβονται οι μεσίτες.

 53. Ο/Η Δημητρης λέει:

  Καλησπέρα!
  Σε περίπτωση ενοικίασης κατοικίας ποια είναι η αμοιβή του μεσίτη; Αν πρόκειται για επαγγελματική στέγη διαφέρει; Υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο; Αυτό που γνωρίζω είναι το 50% του τελικά συμφωνηθέντος ενοικίου + 23%ΦΠΑ από τον ενοικιαστή και αντίστοιχο ποσό από τον ιδιοκτήτη, ισχύει;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 54. Ο/Η Geo λέει:

  Καλησπέρα,
  Ψάχνω εδώ και καιρό να νοικιάσω ένα διαμέρισμα. Μέσω αγγελίας εχθές επικοινωνησα με το τηλέφωνο που εμφανίστηκε στην οθόνη και ήταν μεσίτης. Παρεπιπτόντως δεν γνώριζα πως λειτουργεί η αγορά, όταν εφτασα εκεί η μεσίτρια δεν είχε έρθει ακόμα κ το σπίτι μου το έδειξε η ιδιοκτήτρια, όταν ήρθε η μεσίτρια με έβαλε να υπογράψω την Μεσιτική Εντολή χωρίς να μου εξηγήσει τι έιναι και χωρίς να μου ζητήσει ταυτότητα (θα μπορούσα να υπογράψω και με άλλο όνομα αν ήθελα) άλλα ούτε κ αυτή μου έδειξε την ταυτότητα της. Η ιδιοκτήρια μου έδινε το σπίτι στα EUR 470 και η μεσίτρια δεν ήθελε!!! Την επόμενη ημέρα επικοινώνησα με την μεσίτρια κ μου είπε πως το σπίτι δεν το δίνει κάτω από EUR 500. Εγώ τι μπορώ να κάνω, μπορώ να κάνω άρση της Μεσιτικής Εντολής και να επικοινωνήσω απευθείας με την ιδιοκτήτρια;

 55. Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

  δυστυχώς (όπως ήταν εξάλλου και αναμενόμενο μετά την σχεδόν 2ετή … διαβούλευση του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε το έκτρωμα που λέγεται ν. 4072/2012. Παρά το ότι το σχέδιο νόμου προέβλεπε μία σειρά από προϋποθέσεις που έτειναν να βγάλουν από τη μέση τους επιτήδειους μεσίτες ώστε να μείνουν αυτοί που πραγματικά δουλεύουν και αξίζουν τα λεφτά τους, εντέλει ο καταναλωτής είναι για μία φορά ακόμη έκθετος και απροστάτευτος και ο καθένας μπορεί να ονομαστεί μεσίτης και να κινηθεί για υπερβολικούς χρόνους όπως θέλει και να κάνει ό,τι θέλει. Στην περίπτωσή σας, σύμφωνα με αυτά που αναφέρετε, το αρθ. 200 §7 αναφέρει «Στη σύμβαση μεσιτείας πρέπει να αναγράφεται ρητά αν ο μεσίτης μπορεί να ενεργήσει και για τον αντισυμβαλλόμενο του εντολέα του. Αν, παρά την έλλειψη της πιο πάνω συμφωνίας, ο μεσίτης συμβληθεί και με το άλλο μέρος, ο εντολέας δικαιούται να αρνηθεί την καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής ή να αξιώσει την επιστροφή της ήδη καταβληθείσας.». Θα πρέπει να δείτε εάν αναφέρεται κάτι τέτοιο, αλλιώς δεν έχετε κάποια άλλη βάση. Στην πραγματικότητα όμως δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν μεσολάβησε η μεσίτρια που αναφέρετε καθότι το τηλέφωνο το βρήκατε από αγγελία που προφανώς εκείνη είχε αναρτήσει και όχι η ιδιοκτήτρια, συνεπώς μεσολάβησε. Το θέμα του ποσού είναι μεταξύ σας και δεν αφορά άμεσα την μεσιτική εντολή, συνεπώς δεν είναι στο χέρι της να αρνηθεί. Ο μεσίτης δεν υπογράφει τη σύμβαση μίσθωσης αλλά υποδεικνύει την ευκαιρία. Θα ήταν σκόπιμο να δείτε τι υπογράψατε και εσείς και η ιδιοκτήτρια ώστε να δείτε τι ακριβώς εξουσίες έχετε εκχωρήσει. Οπωσδήποτε στη διπλή εντολή τίθεται ένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και είναι λογικό ότι παραβαίνει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντί σας, «εξαναγκάζοντας» σας σε μεγαλύτερο ποσό, δεδομένου ότι έτσι δεν σας δείχνει ευκαιρία, με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Παράλληλα, και ως προς την ιδιοκτήτρια είναι έκθετη δεδομένου ότι μπορεί να σας χάσει από από μισθώτρια και να της μείνει το σπίτι ξενοίκιαστο για κανα χρόνο, εξ αιτίας της συμπεριφοράς της μεσίτριάς της. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι χρήσιμο να βλέπουμε τι υπογράφουμε και να ρωτάμε πριν την υπογραφή. Είναι δεδομένο ότι το σύνολο των ελευθέρων επαγγελμάτων έχει πληγεί ελέω κρίσης, το τμήμα των ακινήτων ιδιαιτέρως έντονα. Καλό είναι λοιπόν όταν κάτι μας χτυπάει άσχημα να αποφεύγουμε τις » συνεργασίες» αυτές, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλοι επαγγελματίες που μπορεί να μας ταιριάζουν καλύτερα… Άρση της μεσιτικής εντολής μπορείτε να κάνετε για παράβαση των όρων της σύμβασης εκ μέρους της. Το θέμα όμως είναι λεπτό και ο νέος νόμος δεν διευκρινίζει τίποτα για όλα αυτά που τόσα χρόνια μας ταλανίζουν. Εάν το κάνετε και υπογράψετε με την ιδιοκτήτρια είναι βέβαιο ότι θα έχει κάθε δικαίωμα να κινηθεί δικαστικά, οι αποφάσεις είναι θέμα συγκυρία και απόδειξης. Προσωπικά θα επικοινωνούσα με την ομοσπονδία μεσιτών αναφορικά με τα ανωτέρω και θα ζητούσα καθοδήγηση για τυχόν πειθαρχική δίωξη, εάν τίθεται θέμα πειθαρχικής δίωξης. Όπως όμως αντιλαμβάνεστε κάθε Σύλλογος / ομοσπονδία κλπ μπορεί να λειτουργεί σωστά μπορεί και όχι. Δεν έχω καμία γνώση για το πως λειτουργεί η συγκεκριμένη ομοσπονδία, οπότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.

  • Ο/Η Δ. ΖΑΜΑΝΗΣ-Κτηματομεσίτης λέει:

   Η κατ όνομα ομοσπονδία θα απαντήσει ότι είναι απλά συνδικαλιστικό όργανο κ ότι δεχεται καταγγελίες μονο απο μεσίτες.
   Στους μεσίτες, λέει να απευθύνονται στους συλλόγους οπου ανήκουν. Και ο σύλλογος αθηνας όπου ανήκω, έχει απαξιώσει κατ εξακολούθηση να μου απαντήσει σε ό,τι έχω θέσει… Συνιστώ να λάβει γνώση το υπουργείο εμπορίου, το επιμελητήριο κ γιατί όχι καταναλωτικές οργανώσεις…Προσωπικά έχω απευθυνθεί σε όλους κ σας δηλώνω ότι οι κόποι δεν πάνε ποτέ χαμένοι…..
   ΥΓ Δεν μπαίνω στην ουσία του αρχικού ζητήματος.

   • Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

    Χωρίς να διαφωνώ με αυτό που γράψατε κύριε Ζαμάνη, τουλάχιστον ως προς το αποτέλεσμα της ενέργειας που πρότεινα, το άρθρο 203§1 του 4072/2012 ορίζει ότι «Με απόφαση του Περιφερειάρχη για τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης και του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, για τα λοιπά Επιμελητήρια της Χώρας, συγκροτείται πειθαρχικό συμβούλιο, που ασκεί την πειθαρχική εξουσία επί των μεσιτών ακινήτων. Στο πειθαρχικό συμβούλιο μετέχουν: α) Ένας πρωτοδίκης, ως πρόεδρος, που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. β) Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ή Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας της έδρας κάθε επιμελητηρίου. γ) Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου κάθε επιμελητηρίου προερχόμενο από τον κλάδο των μεσιτών ακινήτων, με τουλάχιστον πενταετή εμπειρία…. «, ενώ στην §4 «Την πειθαρχική δίωξη ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου ασκεί ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, ύστερα από καταγγελία οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή του προέδρου του οικείου επαγγελματικού σωματείου ή και αυτεπαγγέλτως. Αν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για τη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης είναι υποχρεωτική». Εάν λοιπόν δεν κινηθεί σχετική διαδικασία είναι παράβαση καθήκοντος και διώκεται ποινικά. Την καταγγελία οπωσδήποτε μπορεί να την κάνει, άλλο εάν θα τεθεί στο αρχείο…
    Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι όταν λέμε «ώχου τώρα μωρέ, που να μπλέκω, δεν πειράζει» αποδυναμώνουμε τα ελάχιστα δικαιώματά μας. Εάν όλοι αναφέρονταν κατά πως ορίζει ο νομος και έκαναν τις καταγγελίες στις αρχές (και δεν αναφέρομαι προφανώς για τους μεσίτες!!) τότε θα είχαν καλυτερέχει πολλά πράγματα καθώς τα λίγα κουκουλώνονται, τα πολλά είναι αδύνατον να κουκουλωθούν

 56. Ο/Η ΑΡΤΕΜΙΣ λέει:

  Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα σπίτι στην Αττική όπου και διαμένω και θα ήθελα να μάθω το εξής: την αμοιβή του μεσίτη 2% + ΦΠΑ την καταβάλω εγώ ή ο πωλητής του διαμερίσματος? Το σπίτι το βρήκα μόνη μου και δεν μου το βρήκε το μεσητικό.
  Ευχαριστώ πολύ

 57. Ο/Η AlexS λέει:

  Καλησπέρα, συγχαρητήρια για το πολύ χρήσιμο blog σας αρχικά.. Βρήκα μια αγγελία για ενοικίαση σπιτιού, είχε τηλ. μεσιτη, ήρθε να μας το δείξει,υπογραψαμε τα σχετικά έγγραφα και μετά από κάποιες ημέρες την πήραμε τηλ. να δώσουμε μια προσφορά για τον ιδιοκτήτη. Την επόμενη ημέρα μας είπε πως αρνήθηκε την προσφορά ο ιδιοκτήτης και όταν εμείς ζητήσαμε το τηλ. του η μεσητρια αρνήθηκε επανηλημενα να μας το δώσει! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό, εφ´οσων έχουμε υπογράψει τα χαρτιά που μας έδωσε για την σχετική αμοιβή της και ετσι δεν εχει να φοβηθει οτι θα την χασει. Αυτό που σκέφτομαι είναι η πιθανότητα να μην του το έχει πει κάν, διότι αυτό που ζητήσαμε ήταν να πληρώσουμε μετρητοις τα ενοίκια του έτους με στόχο την καλύτερη τιμή του ενοικίου, κάτι που δεν συνέφερε την ίδια! Εκτός αυτού, μας ζητάει και ένα ενοίκιο (ούτε κάν μισό!) για αμοιβή δική της χωρίς εμείς να έχουμε ζητήσει τις υπηρεσίες της.

 58. Ο/Η Μιχάλης λέει:

  Καλημέρα! Θέλω να ρωτήσω το εξής: για ένα ακίνητο το οποίο είδα κατόπιν υπόδειξης μεσίτη και το οποίο ξαναείδα ένα χρόνο αργότερα με άλλον μεσίτη και σε καλύτερη τιμή και τελικά το αγόρασα, δικαιούται και ο πρώτος αμοιβή;

 59. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  καλημέρα σας ! είμαι νέος στο forum και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. έχω 1 διαμέρισμα και το έχω δώσει σε ένα μεσίτη με αποκληστικώτιτα 6 μηνών. Χωρίς να το έχω υπολογίσει η ανηψιά μου έμεινε έγκυος και το χρειάζομαι για να μείνει χωρίς ενοίκιο . Μπορώ να κανω κάτι ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία μας ή πρέπει να περιμένω τους 6 μήνές ;

  • Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

   Κύριε Ιωάννη, υποθέτω ότι το δώσατε σε μεσίτη για την ενοικίαση και όχι για πώληση. Εάν το δώσατε για ενοικίαση όντως, τότε ναι μεν δεν μπορεί να θεωρηθεί δωρεάν παρχώρηση χρήσης ( αν και το θέμα είναι περισσότερο του λογιστή, απ’ όσο θυμάμαι όμως η δωρεάν παραχώρηση χρήσης αφορά μόνο σε τέκνα), δεν μπορεί όμως να επιβληθεί το όποιο ποσό ως μεσιτική αμοιβή, αφού δεν θα προκύπτει ποσό μίσθωσης. Αυτό που θα έκανα θα ήταν να ενημερώσω το μεσίτη ότι γίνεται ιδιόχρηση του διαμερίσματος και ότι δεν θα το νοικιάσετε εντέλει, ώστε και ο μεσίτης να μην προβεί σε περαιτέρω έξοδα. Είτε εξάλλου το έχετε δώσει με αποκλειστικότητα είτε όχι, δεν υφίσταται δυνατότητα του μεσίτη να το νοικιάσει χωρίς τη συγκατάθεσή σας, ούτε δική σας υποχρέωση να το νοικιάσετε, ακόμη κι αν βρεθεί ενοικιαστής. Προφανώς όσο γρηγορότερα ενημερώσετε τον μεσίτη σας τόσο ευκολότερα θα μπορέσετε να απελευθερωθείτε από τη σύμβαση αζημίως, εάν δηλαδή ο μεσίτης δεν έχει ήδη μπει σε έξοδα. Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον ζητηθεί από το μεσίτη, οφείλετε να του καταβάλετε τις δαπάνες στις οποίες αυτός προέβη για την παρουσίαση του ακινήτου (πχ δημοσιεύσεις, φωτογραφίες κλπ)

 60. Ο/Η Christina λέει:

  Καλησπέρα σας!
  Τον Απρίλιο είδα ενα διαμέρισμα προς ενοικίαση, με τη διαμεσολάβηση ενός μεσίτη, με τον οποίο είχα υπογράψει κ συμβόλαιο (που έχω χάσει).Τελικά, τώρα θα νοικιάσω το διαμέρισμα. Ο μεσίτης δεν εργάζεται πλέον στο γραφείο που ήταν όταν μου υπέδειξε το διαμέρισμα. Στο συμβόλαιο, απότι θυμάμαι δεν αναφερόταν ο χρόνος ισχύ του συμβολαίου. Θελω να ρωτήσω αν είμαι υποχρεωμένη να ειδοποιήσω το μεσίτη ή το μεσιτικό γραφείο και αν θα πρέπει να πληρώσω. πόσο χρόνο έχει ισχύ το συμβόλαιο;
  Σας ευχαριστώ.

  • Ο/Η Τσαλαπάτης Άγγελος λέει:

   Αφού με τη μεσολάβηση του μεσίτη μισθώσατε το διαμέρισμα, κανονικά οφείλετε να καταβάλετε την αμοιβή. Ο μεσίτης είναι αδιάφορο εάν συνεγράζεται ή όχι με το ίδιο γραφείο, αυτό αφορά τις δικές του σχέσεις με τον τέως εργοδότη του. Εάν το συμβόλαιο εξάλλου έγινε στο όνομα της μεσιτικής εταιρείας, τότε δεν αφορά στο συνεργάτη η υποχρέωση για την καταβολή της αμοιβής αλλά στο γραφείο. Το συμβόλαιο μπορείτε να το βρείτε από το μεσιτικό γραφείο, μπορείτε όμως να δείτε και το συμβόλαιο του μεσίτη με τον εκμισθωτή, οπότε και λογικά θα έχει το ίδιο θέμα και ο εκμισθωτής.

 61. Ο/Η manos λέει:

  Καλησπέρα σας.
  Αν ένας υποψήφιος ενοικιαστής έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη μέσω αγγελίας χωρίς την μεσολάβηση μεσίτη αλλά πριν από κάποιο χρονικό διάστημα ο ενοικιαστής είχε δει το σπίτι μέσω μεσίτη χωρίς να πάρει ποτέ τα στοιχεία του ιδιοκτήτη όμως, δικαιούται ο μεσίτης αμοιβή από τον ιδιοκτήτη την στιγμή μάλιστα που δεν έχει υπογραφεί σύμβαση;Αν ναι υπάρχει κάποιος νόμος σχετικός;
  Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Artemis λέει:

   Καλησπέρα σας,
   Επιθυμώ να νοικιάσω ένα κατάστημα. Θα ήθελα παρακαλώ να μάθω αν ο εκάστοτε μεσίτης που μου »δείχνει» ένα ακίνητο υποχρεούται να με φέρει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αν εγώ του το ζητήσω.
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 62. Ο/Η eva λέει:

  καλησπερα 8a h8ela na rwthsw vrika ena spiti se mia aggelia gia enoikiash to thl epoikinonias htan mesitikou grafiou pira thl kai piga me ton mesiti na to dw dikaioute xrhmata apo emena afou den tou eixa ana8ese na psaksei gia emena tpt o idioktitis to eixe ana8esei se mesith euxaristw

 63. Ο/Η Δαυιδ λέει:

  Γεια σας και από εμένα! Συγχαρητήρια για το blog σας.
  Μια σύντομη ερώτηση παρακαλώ: Στην εντολή που υπέγραψα αναφέρονταν 3 διαμερίσματα. Ο μεσίτης μου έδειξε τα 2 και το 3ο είπε ότι ήταν ίδιο, απλά άλλου ορόφου και δεν μου το έδειξε. Τελικά έπειτα από περίπου 11 μήνες, άλλος μεσίτης μου υπόδειξε το τρίτο ακίνητο που δεν είχα δει σε πολυ καλή τιμή και τελικά μου το έδειξε. Μου είπε ότι δεν είχε σημασία ότι αναφερόταν σε άλλη εντολή, γιατί ο νόμος είχε αλλάξει. Τελικά αγόρασα το ακίνητο και πλήρωσα το σύνολο της αμοιβής στον δεύτερο μεσίτη. 1 χρόνο αργότερα, το ανακάλυψε κάπως ο πρώτος μεσίτης και ζητά την αμοιβή και με απειλεί. Θεωρείτε ότι οφείλω αμοιβή στον πρώτο μεσίτη που απλώς το ανέφερε στην εντολή του? Απλώς τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 64. Ο/Η δημητρης λέει:

  Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω το εξης:εκλεισα ενα σπιτι για ενοικιαση μεσω μεσιτη..ο κυριος αυτος μου ζητησε 150 ευρω εκεινη την στιγμη για να το κλεισει!! σημερα ο ιδιοκτητης μου ζηταει 2 ενοικια ενα για την εγγυηση και ενα για τον μηνα που θα μπω στο σπιτι!!το ερωτημα μου ειναι οτι τα 150 ευρω που εδωσα στον μεσιτη δεν πρεπει να δωθουν απο τον ιδιοκτητη κι εγω να πληρωσω ενα ενοικιο και τα υπολοιπα 130 απο την εγγυηση(το ενοικιο ειναι 280)τα οποια τα 150 ευρω πηγανε στον κυριο αυτον νομιζοντας πως ειναι για το ενοικιο!! ειναι σωστο ολο αυτο που εγινε??

 65. Ο/Η Artemis λέει:

  Καλησπέρα σας,
  Επιθυμώ να νοικιάσω ένα κατάστημα. Θα ήθελα παρακαλώ να μάθω αν ο εκάστοτε μεσίτης που μου »δείχνει» ένα ακίνητο υποχρεούται να με φέρει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αν εγώ του το ζητήσω.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 66. Ο/Η φραγκισκος λέει:

  Καλησπερα.πηγα ειδα ενα σπιτι στο απο κατω στενο απο εμενα.ο μεσιτης εκλεισε το ραντεβου στις12 αλλα ηρθε τα τελευταια 5 λεπτα αφου και ειχα δει το σπιτι.με εβαλε να υπογραψω μονα στοιχεια το ονομα μου και τιμη 75000.βρηκα το τηλ του ιδιοκτητη και συμφωνησαμε σε αλλη τιμη χωρις να εμφανηστη ο μεσιτης που δεν μπορεσε να μου κατεβαση τι τιμη.ειμαι υποχρεωμενος να τιν πληρωσω για μια δουλεια την οποια δεν εκανε.και δεν καταφερε να ριξει την τιμη

 67. ΜΕ ΠΗΓΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΜΕΣΙΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΑ 7500EUR ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2011 ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ ΜΠΕΤΑ,ΔΕΝ ΜΕ ΕΦΕΡΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΤΡΙΑ ,ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΓΩ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΑ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2014 216.000 ΜΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΓΕΙΤΟΝΑ ,ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ.ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ,ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ,ΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ 245.000 ΜΕ 2%ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ,. Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΑΜΕ ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕ Η ΜΕΣΙΤΡΙΑ ΑΛΛΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΔΕΧΘΗΚΕ.
  ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 5.000 ΚΑΙ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΟΥ, ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ,ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ 3 ΠΑΙΔΙΑ,ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΑ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΣΑ ΤΗ ΜΕΣΙΤΡΙΑ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΓΚΗ ΑΜΟΙΒΗ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΟΥ ,ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΥΤΕ Η ΕΦΕΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΩΘΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
  ΓΙΩΡΓΟΣ 55 ΕΤΩΝ .

  • Ο/Η J λέει:

   Φίλε Γιώργο, εφόσον σου έδειξε το σπίτι η μεσίτρια, πρέπει να πληρώσεις. Οι μεσίτες δεν δουλεύουν τζάμπα. Όπως εσύ κάνεις μια δουλειά για την οποία αμοίβεσαι, έτσι και οι μεσίτες.

 68. Ο/Η Bαγγέλης λέει:

  Συγχαρητήρια για το υπέροχο blog σας! Θεωρώ πως έχετε βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο. Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας κάνω μια ερώτηση. Απευθύνθηκα σε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο με το οποίο υπέγραψα μια εντολή για να μου δείξει 2 ακίνητα. Στη συνέχεια βρήκα σε σελίδα στο internet ένα άλλο διαμέρισμα για το οποίο μίλησα απευθείας με τον ιδιοκτήτη καθώς αυτός είχε βάλει την αγγελία και προχώρησα στην αγορά του συγκεκριμένου διαμερίσματος. Το θέμα δημιουργήθηκε όταν ο κτηματομεσίτης είπε στον ιδιοκτήτη ότι θέλει αμοιβή καθώς το είχε και αυτός στο site του το συγκεκριμένο ακίνητο. Να τονίσω ότι ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε ενέργεια από τον μεσίτη για να μας συστήσει με τον ιδιοκτήτη η να μας υποδείξει το σημείο που βρίσκεται το ακίνητο αυτό. Χρειάζεται να απευθυνθώ σε κάποιο δικηγόρο; Σας ευχαριστώ πολύ!

 69. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Καλησπέρα σας,συγχαρητήρια για το υπέροχο blog σας!Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.Ψάχνω να νοικιάσω σπίτι ,δεν έχω αναθέσει σε κανέναν μεσίτη να μου βρεί σπίτι .Όλες οι αγγελίες σχεδόν είναι με μεσιτική αμοιβή, ένα ενοίκιο για τον ενοικιαστή και ένα για τον ιδιοκτήτη. Εγώ για πιο λόγο να δώσω ένα ενοίκιο στον μεσίτη;Και αυτό το ενοίκιο που πρέπει να δώσω στο μεσίτη μου το επιστρέφει μετά ο ιδιοκτήτης;Σας ευχαριστώ πολύ!

 70. Ο/Η Γιώτα Στ. λέει:

  Θέλω να ρωτήσω εάν εφ΄όσον έχω δει σπίτι για το οποίο εκδήλωσα ενδιαφέρον να προχωρήσω σε αγορά μέσω μεσιτικού γραφείου μπορεί να ζητήσει περισσότερα χρήματα ο πωλητής όπως μου είπαν. Το ποσό ήταν αρχικά 25 χιλ. και μετά μου είπε 27 χιλ. Το ποσό που ζήτησε ο μεσίτης ως αμοιβή 1000 ευρώ ως κατώτατο κι όχι 2%. Μπορεί ο μεσίτης να εκπροσωπεί τον πωλητή μετά απ΄αυτό και αν ποσό που ζήτησε είναι νόμιμο; Τη πώληση μου την έστειλαν με SMS και γράφονται λεπτομερώς η αξία και τα απαιτούμενα. Τι μπορώ να κάνω εγώ; Να καταγγείλω το μεσίτη;

 71. Ο/Η Dimitris λέει:

  Συγχαρητήρια για το ενημερωτικό Blog σας.
  Θα ήθελα να γνωρίζω αν ισχύει νόμιμη Η Εντολή με E-mail ..
  Ευχαριστώ

 72. Ο/Η YiannisZ λέει:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την βοήθεια που προσφέρεται. Θα ήθελα να με διαφωτίσετε στο εξής .Είχα αναθέσει ένα οικόπεδο σε έναν μεσίτη προς πώληση με αποκλειστική εντολή ανάθεσης για έξι μήνες. Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Πείτε πως εγώ δεν θέλω να συνεχιστεί η μεσιτεία άλλο και να αποσυρθεί ο μεσίτης από κάθε δικαίωμα στο ακίνητο. Μπορώ να το κάνω??
  Ξέρω ότι μετά την λήξη του συμβολαίου υπάρχει σιωπηρή συνέχισή του σαν απλή εντολή ανάθεσης δηλαδή να μπορέσουν να το τρέξουν κι άλλοι μεσίτες. Μπορώ όμως να απαλλαγώ εξ ολοκλήρου από τον μεσίτη (άρση εντολής) χωρίς να χει δικαίωμα αμοιβής, ή τρέχει η απλή εντολή μεσιτείας εσαεί ? ( το συμβόλαιο δεν ορίζει κάτι μετά την λήξη παρεμπιπτόντως).

 73. Ο/Η giannhw λέει:

  γεια σας,..ειμαι πολυ αγανακτησμενος με μεσητη…ο οποιος σε πολυκατοικια μας υπεδηξε διαμερισμα το οποιο μας αρεσε πολυ..οστοσο δεν καταφερε να φερει εις περας τελικη συμφωνια..οποτε και δεν ασχοληθηκαμε περαιτερω…μετα απο δυο μηνες και ενω ειχα ζητησει τη βοηθεια του μεσητη να μας υποδειξει και αλλα ακινητα ..η ευκειριες…δεν ασχοληθηκε ποτε ξανα μαζι μου και με αγνοησε επιδεικτικα…οταν ξανασκεφτηκαμε την πολυκατοικια που αρχικως μας πηγε ο μεσητης….με υποδειξη του εργολαβου πηραμε ενα αλλο διαμερισμα σε αλλον οροφο….ειμαστε απο τον μεσητη δεσμευμενοι σε κατι???οφειλω να ενημερωσω οτι ο μεσητης γενικα μας εδινε παραπλανιτικες τιμες ,απο αυτες που πραγματικα διδονταν τα διαμερισματα…και επιπροσθετα δεν ξερω γιατι αλλα για να διαμερισματα που μας εδειξε δεν μας ζητησε(δεν ξερω υπογραφη)δικαιουται αμοιβης??μπορει να κινηθει νομικα εναντιων μ ας? ευχαριστω πολυ

 74. Ο/Η Κωστας Μπ. λέει:

  Καλημερα βρηκα ενα σπιτι που νοικιαζεται στο ιντερνετ και πηρα τηλεφωνο και ενας μεσιτης μου εδειξε το σπιτι και υπεγραψα εντολη ενοικιαστη για 800 ευρω ενοικιο…μολις γυρισα σπιτι βρηκα στο ιντερνετ αγγελια απο τον ιδιοκτητη του ακινητου που νοικιαζοταν μιλησαμε και κανονισα να το κλεισω με ενοικιο 650 ευρω….πρεπει να πληρωσω τον μεσιτη?μπορει να μου ζητησει τα λεφτα αφου τελικα τα εκανα ολα μονος μου….η δεν ισχυει και θα με κυνηγησει δικαστικα?

  ευχαριστώ πολυ…

 75. Ο/Η XRYDISI λέει:

  Πρωτον συγχαρητηρια για το blog σας. Ενδιαφερομαι να αγορασω ενα σπιτι και στην εντολη υποδειξης ο μεσιτης μας εδωσε να υπογραψουμε για ποσοστο αμοιβης 2,44% και με το Φ.Π.Α. 3%. Εγω δυσανασχετησα και μου ειπε πως το γραφειο τους δουλευει μ’αυτο το ποσοστο και θα πρεπει να συνεννοηθει με την εταιρεια. Παρ’ολα αυτα το υπεγραψα με την προοπτικη να το ξανασυζητησουμε. Θελω να το αγορασω το ακινητο. Εχω καμμια ελπιδα να καταφερωρ χαμηλοτερη αμοιβη;Δεν ειναι εξωφρενικο το 3%;

 76. Ο/Η Apostolos λέει:

  Μία ερώτηση:

  Πήγα με agent μεγάλου μεσιτικού γραφείου (αν ο όρος agent είναι λάθος, συγγνώμη, ας πούμε μεσίτρια) και μας έδειξε ένα ακίνητο για ενοικίαση που κι αυτή το έβλεπε πρώτη φορά. Η ιδιοκτήτρια δεν είχε/έχει υπογράψει κάτι με το μεσιτικό γραφείο ακόμα και σήμερα. Εμένα η μεσίτρια με έβαλε και υπέγραψα το γνωστό χαρτί (μετά από παρότρυνσή μου – δεν χρειάζεται, μουτζώνομαι μόνος μου).

  Αν η συμφωνία γίνει μεταξύ εμού και της ιδιοκτήτριας, οφείλω εγώ να πληρώσω μεσιτική αμοιβή στο γραφείο, για ακίνητο που δεν το έχουν καν αναλάβει;

  Ευχαριστώ πολύ.

 77. Ο/Η elena λέει:

  Πως μπορω να καταγκειλο μεσιτη που μου ενοικιασε ενα σπιτι με κρυφα ελατωματα,ο ιδιος δεν ηξερε καν οτι υπαρχει ηλιακος π.χ,
  ο ιδιοκτιτης εχει παραχωρισει την ευθυνη στον μεσιτη που αρνειτε να κανει οτιδιποτε,εχουμε κανει συμβολιο απο 12/3/16 κ ακομα να μπουμε…κ εχω προπλυρωσει!!! κ σημερα 19 κ δεν εμφανιστικε σε δυο ραντεβου,κ ουτε πηρε τηλ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,

 78. Ο/Η Vag λέει:

  Σε διαπραγμάτευση με το μεσίτη και τον ιδιοκτήτη, η πρότασή μου δεν έγινε αρχικά δεκτή. Στη συνέχεια και μετά απο ενα μήνα περίπου, ο ιδιοκτήτης με καλεί προσωπικά και ρίχνει τη τιμή (χωρίς να μεσολαβήσει μεσίτης) και προτείνει να προχωρήσουμε χωρίς μεσίτη. Εφόσον σε αυτή τη περίπτωση δεν έγινε διαπραγμάτευση ξανά με μεσίτη, δικαιούται αμοιβή?

 79. Ο/Η Hop λέει:

  Για καποιο λόγο απλά οι ιδιοκτήτες δε βάζουν μόνοι τους αγγελίες και οι μεσίτες που βάζουν αντί αυτών ζητάνε αμοιβές που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματική εργασία τους! Οκ είδα ενα σπιτι 10 λεπτα και πρέπει να παρει 2-3000+ΦΠΑ απο εμένα και αλλα τόσα απο τον ιδιοκτήτη ; Επίσης ο ιδιοκτήτης δινει κάτι σε πολυ χαμηλότερη τιμή απο οτι ζητάει ο μεσίτης και ´ετσι καθυστερεί την αγορά μου αλλα και τη πώληση! Φαντάσου να εχω 150000 και το σπιτι που θα έδινε τοσο τελικά ο ιδιώτης ειναι στην αγγελία 180! Ε δε θα ζήταγα να το δω! Άρα απο ενα σημείο και μετα κανει ΚΑΚΟ! Και πρέπει εκείνος να με αποζημιώσει που χάνω το χρονο μου!

 80. Ο/Η Mer λέει:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρετε. Έχω στην ιδιοκτησία μου ακίνητο το οποίο συμφωνήθηκε να νοικιαστεί. Τον πελάτη (ενοικιαστή) τον έφερε μεσίτης που γνώριζε το ακίνητο από παλαιά μίσθωση, χωρίς όμως να του έχω αναθέσει την τωρινή διάθεση προς ενοικίαση. Ο μεσίτης από ότι έμαθα είναι συνεργάτης του μεσιτικού γραφείου στο οποίο έχει απευθυνθεί ο ενοικιαστής. Δεδομένου ότι εγώ δεν έχω υπογράψει μεσιτική σύμβαση με κανέναν από τους παραπάνω:
  Οφείλω να δώσω αμοιβή?
  Αν ναι, τότε σε ποιόν οφείλω; στη μεσιτική που ανέθεσε ο ενοικιαστής ή στον τελικό μεσίτη που γνωρίζω από την προηγούμενη μίσθωση?
  Θέλω να προσθέσω ότι δεν γνωρίζω (και μάλλον αμφιβάλλω) αν ο μεσίτης είναι νόμιμος και έχει άδεια…

 81. Ο/Η chris91 λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ . ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΛΛΑ Ο ΜΕΣΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΕΝΟ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΚΑΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ?

 82. Ο/Η chris91 λέει:

  βεβαια ο πρωτος ο μεσιτης ισχυριζεται οτι εδωσε τα χαρτια σε μενα και εγω μετα εξαφανιστηκα πραγμα που δεν εγινε ποτε . η πραγματικοτητα ειναι οτι ο μονο ο δευτεροσ εκανε δουλεια και ηταν και αυτος που πληρωθηκε και αναγραφτηκε και στο συμβολαιο βεβαια με πολυ χαμηλοτερη αμοιβη απο αυτην που ζηταγε ο πρωτος . ευχαριστω

 83. Ο/Η Αθηνά Λεδάκη λέει:

  Συνάδελφε, σε θαυμάζω για την υπομονή σου…Αν έχεις χρόνο, μήπως έχεις εικόνα σε ποια διάταξη ερείδεται η δυνατότητα του μεσίτη για το 50% της μεσιτικής αμοιβής του σε περίπτωση κατάρτισης συμβολαιογραφικού προσυμφώνου και ακολούθως ματαίωσης της σύμβασης αγοραπωλησίας? Ευχαριστώ θερμά.

 84. Ο/Η ΕναςΑκομαΜεΑποριες λέει:

  Μπηκα στο internet και ειδα ενα ακινητο που με ενδιεφερε. Επικοινωνησα τηλεφωνικα με το μεσιτικο γραφειο και κανονισαμε ραντεβου. Παραλληλα εγω, σε συζητησεις με γνωστους μου καθως εψαχνα ακινητα προς πωληση, βρηκα το ακινητο απο μονος μου και το ειδα και εσωτερικα, σε συνενοηση με την ιδιοκτητρια.
  Την αλλη μερα ηταν προγραμματισμενο το ραντεβου με τον μεσιτη, στο οποιο δεν πηγα (και απο λαθος μου δεν ακυρωσα).
  Δεν εχω υπογραψει καμια συμβαση με το μεσιτη και δεν μου εχει υποδειξει αυτος το ακινητο. Υπαρχει μονο τηλεφωνικη επικοινωνια, κατα την οποια κανονιστηκε το ραντεβου, χωρις να δωθουν στοιχεια για την ακριβη τοποθεσια (οτι ειχε η αγγελια στο διαδικτυο).
  Η ερωτηση ειναι, αν ειμαι υποχρεωμενος να καταβαλω ως αγοραστης οποιαδηποτε αμοιβη στο μεσιτη.

 85. Ο/Η Κωσταντινος Μπερτολης λέει:

  Καλησπερα σας.Θα ηθελα να ρωτησω το εξης.Ειμαι ενοικιστης σε σπιτι κσι ο ιδιοκτητης το ζητηση για ιδιοχρηση.Βρηκα αλλο σπιτι εδωσα εγγυηση.μεσιτικη αμοιβη και εκανα συμβολαιο με ισχυει 1 /7.Ο ιδιοκτητης στο οποιο μενω μου ειπε πως δεν θα ερθει τελικα και μπορω να συνεχισω με ανανεωση συμβολαιου.ΑΝ πραμεινω μπορουν να μου επιστραφουν η εγγυηση και η αμοιβη του μεσιτη Η καποιο μερος ?Ευχσριστω εκ των προτερων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: