Πότε προστατεύεται ως πνευματική δημιουργία ένα πρόγραμμα Η/Υ?

Οι 3 βασικές προϋποθέσεις για την προστασία ενός προγράμματος Η/Υ είναι:

1.     Η πρωτοτυπία του

2.     H προσωπική πνευματική συμβολή του δημιουργού του και

3.     H στατιστική μοναδικότητά του

Οι έννοιες αυτές αλληλοδιαπλέκονται και αλληλοϋποστηρίζονται: η πρωτοτυπία είναι ο ιδιαίτερος προσωπικός τρόπος με τον οποίο ο δημιουργός του προγράμματος Η/Υ διαμόρφωσε τις σκέψεις του και συνέλεξε, ταξινόμησε και διέταξε το υλικό του, έτσι ώστε η ατομική ιδιομορφία του προγράμματος να το καθιστά στατιστικά μοναδικό, με την έννοια ότι κάτω από παρόμοιες συνθήκες και για τους ίδιους λόγους κανένας άλλος δημιουργός, κατά λογική πιθανολόγηση, δεν θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει όμοιο πρόγραμμα Η/Υ. Δηλαδή, το πρόγραμμα θα πρέπει να διαφέρει από άλλα προγράμματα της ίδιας κατηγορίας, ή αλλιώς να εμφανίζει ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα.

Και δεδομένου ότι για να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα Η/Υ, χρειάζονται διαδοχικά στάδια, όπως η ανάλυση του προβλήματος, η επίλυση και η κωδικοποίησή του, προστασία παρέχεται σε κάθε στάδιο μέχρι την ολοκλήρωσή του, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να προσβληθεί ή να αμφισβητηθεί ορισμένο μόνο μέρος του προγράμματος που είναι δημιουργία συγκεκριμένου προσώπου ή να αμφισβητηθούν δικαιώματα συνδημιουργών που συνέπραξαν στην κατασκευή με διαφορετική καθένας τους προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση, για να είναι συγκεκριμένη και η προστασία, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι συνδημιουργοί (δηλ. ποια πρόσωπα συνετέλεσαν στη δημιουργία), ποιο το είδος της συμβολής του καθενός (π.χ. αναλόγως ειδικότητας) και ποια η μεταξύ τους σχέση (αν π.χ. είναι σχέση μισθωτού – εργοδότη ή εργολαβική σχέση, κλπ.).

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: