Επιχειρηματικά μυστικά

Τα λεγόμενα επιχειρηματικά μυστικά ή πιο επίσημα, το εμπορικό ή βιομηχανικό απόρρητο είναι κάθε γεγονός που σχετίζεται με ορισμένη επιχείρηση, γνωστό μόνο σε στενά καθορισμένο κύκλο προσώπων, τα οποία είναι υποχρεωμένα σε τήρηση μυστικότητας, η διαφύλαξη της οποίας αποτελεί και βούληση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ως αφορώσα στα οικονομικά συμφέροντα της επιχείρησης. Επομένως τα επιχειρηματικά μυστικά αποτελούν άυλα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, που προστατεύονται ως δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Τι όμως περιλαμβάνεται στην έννοια του εμπορικού ή βιομηχανικού απορρήτου;

Στο απόρρητο περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικές με επιχειρήσεις που αφορούν τις εμπορικές τους σχέσεις και τα κοστολογικά τους στοιχεία.

Περαιτέρω στο απόρρητο περιλαμβάνεται η τεχνογνωσία που ορίζεται ως το σύνολο των πληροφοριών πρακτικής φύσεως, μη κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που έχουν προκύψει εμπειρικά και από δοκιμές, οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές, ούτε εύκολα προσπελάσιμες, είναι όμως χρήσιμες και σημαντικές και μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια.

Τέλος στην έννοια του απόρρητου περιλαμβάνεται και η καινοτομία, με την προϋπόθεση ότι διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και έτσι προστατεύεται ως διανοητική ιδιοκτησία.

Τα όρια της προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας φτάνουν μέχρι το σημείο εκείνο που το προστατευόμενο απόρρητο έφτασε να εξασφαλίσει για την επιχείρηση τέτοιου είδους μονοπωλιακή θέση που η αποκλειστική χρήση του καθίσταται καταχρηστική στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού. Σε τέτοιες εξαιρετικές περιστάσεις, η επιχείρηση θα υποχρεωθεί σε αναγκαστική παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης του άυλου αγαθού ή στη λεγόμενη παραχώρηση βασικών διευκολύνσεων, όπως για παράδειγμα η Microsoft που υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί σε σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: