Πότε η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας συμπίπτει με την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Τα έργα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών προστατεύονται ταυτόχρονα από τη νομοθεσία για την πνευματική και για τη βιομηχανική ιδιοκτησία.

Έργα εικαστικών τεχνών είναι τα δισδιάστατα σχέδια και τα τρισδιάστατα αντικείμενα, καθώς και οι διαφημίσεις, που μπορεί να είναι συνηθισμένα, αλλά όταν συνδυαστούν μεταξύ τους με ασυνήθιστο αποτέλεσμα που δείχνει προσωπική δημιουργική συμβολή, αποτελούν πνευματικό έργο που προστατεύεται.

Έργα εφαρμοσμένων τεχνών μπορεί να είναι π.χ. σκεύη οικιακής χρήσεως με ζωγραφιές, φωτιστικά, καλλιτεχνικά σταχτοδοχεία, παιχνίδια, τάπητες, κοσμήματα, έπιπλα, υφάσματα, κηροπήγια, πορσελάνες, βάζα, σερβίτσια, τσάντες, χάλκινα είδη, κούκλες, φιγούρες, γραφικές παραστάσεις, φωτογραφίες, έργα μόδας και γενικότερα κάθε προϊόν βιομηχανικού ντηζάιν.

Ως πνευματικά δημιουργήματα, τα έργα προστατεύονται από τη χρονική στιγμή της δημιουργίας ή αποτύπωσής τους, με την προϋπόθεση να έχουν πρωτοτυπία, δηλαδή κάτω από παρόμοιες συνθήκες και για τους ίδιους λόγους κανένας άλλος δημιουργός, κατά λογική πιθανολόγηση, δεν θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει έργο όμοιο. Με άλλα λόγια το έργο θα πρέπει να αντανακλά την προσωπικότητα του δημιουργού του και να έχει κάποια διαφορά από τα ήδη γνωστά, καθημερινά και αυτονόητα.

Ως βιομηχανικά σχέδια ή υποδείγματα, τα ίδια έργα κατοχυρώνονται και προστατεύονται εξατομικευμένα, συγκεκριμένα και χωρίς αμφισβήτηση έναντι όλων, από τη χρονική στιγμή της κατάθεσης σχετικής αίτησης στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

 

Advertisement

2 Responses to Πότε η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας συμπίπτει με την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας

  1. Ο/Η ΖΩΗ λέει:

    Παρακαλώ όπως απαντήσετε στο ερώτημα αν οι περιπτώσεις δημιουργίασ συστήματος προγραμματιζόμενου λογικού ελεγχτή(P.L.S) εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου πνευματικής ιδιοκτησίας ή βιομηχανικλης ιδιοκτησίας ή βρίσκουν παράλληλη εφαρμογή προκειμένου να προστατευθεί και κατοχυρωθεί νομικά ο δημιουργός -κατασκευαστής της γλώσσας προγραμματισμού του

  2. Ο/Η arhi00 λέει:

    Πράγματι το PLS μπορεί να προστατευτεί σύμφωνα με τις διατάξεις της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς εμπίπτει στην ευρύτερη έννοια των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επίσης προστατεύεται και το προπαρασκευαστικό υλικό του σχεδιασμού των προγραμμάτων, καθώς και ο πηγαίος κώδικας. Για περισσότερες πληροφορίες δες και το επόμενο post μου https://lawblog.gr/2007/05/04/software-protection/
    Παράλληλα προστατεύεται και με το δίκαιο του αθέμιτου ανταγωνισμού.
    Αυτό όμως που δεν μπορεί να γίνει είναι να κατοχυρωθεί, όπως π.χ. η πατέντα.
    Μόνο σε περίπτωση που κάποιος αντιγράψει το πρόγραμμα δικαιούσαι να στραφείς εναντίον του.
    Βασιλική Σιαπέρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: