Είναι έγκυρη η καταγγελία σύμβασης εργασίας με e-mail?

Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου από την εργοδοτική πλευρά είναι, σύμφωνα με το νόμο, μια τυπική δικαιοπραξία, η οποία, προκειμένου να μην δημιουργείται καμία αμφιβολία εκμεταλλεύσιμη από οποιαδήποτε πλευρά, ως προς την πραγματική βούληση του εργοδότη να λυθεί η σύμβαση εργασίας ή ως προς τον πραγματικό χρόνο εκδήλωσης αυτής της βούλησης, απαιτείται να γίνεται εγγράφως, δηλαδή με ιδιωτικό έγγραφο, που να φέρει συγκεκριμένη ημερομηνία και να υπογράφεται ιδιοχείρως από τον εργοδότη ή από εκπρόσωπο αυτού.

Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν επανειλημμένα δεχτεί ότι κατά την αποστολή ενός μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η δήλωση βουλήσεως του αποστολέα ταυτίζεται με την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Η αιτιολογία που χρησιμοποιούν οι δικαστικές αποφάσεις είναι απλή και σαφής: ο καθορισμός της ηλεκτρονικής διεύθυνσης κατά τρόπο μοναδικό από τον ίδιο το χρήστη και η δήλωσή της σε κάθε αποστελλόμενο ηλεκτρονικό μήνυμα αποτελεί απόδειξη της ταυτότητας του αποστολέα-εκδότη του ηλεκτρονικού ιδιωτικού εγγράφου, καθώς αυτή ακριβώς η μοναδική για κάθε χρήστη ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει οριστεί και εφαρμοστεί από τον ίδιο τον αποστολέα, εξομοιώνεται προς την ιδιόχειρη υπογραφή, έστω και αν δεν έχει την παραδοσιακή μορφή αυτής.

Ωστόσο πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, δέχτηκε ότι η καταγγελία σύμβασης εργασίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι άκυρη, επειδή δεν τηρείται ο έγγραφος τύπος.

Συμπέρασμα : προς το παρόν ο παραδοσιακός τρόπος είναι ασφαλέστερος για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές!

 

Advertisement

3 Responses to Είναι έγκυρη η καταγγελία σύμβασης εργασίας με e-mail?

 1. Ο/Η Yaz Okulu λέει:

  does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?

 2. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Απορώ ποιός ειδικός σε θέματα Η/Υ και ασφάλειας δικτύων διαβεβαίωσε τα ελληνικά δικαστήρια ότι η αποστολή e-mail είναι εξίσου ασφαλής με την αποστολή ενυπόγραφου εντύπου, τόσο όσον αφορά την ταυτότητα του αποστολέα όσο και το περιεχόμενο.
  Είναι πασίγνωστο στο χώρο της τεχνολογίας ότι ο αποστολέας ενός e-mail, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία μπορούν να παραποιηθούν με μεγαλύτερη ευκολία απ΄ότι μπορεί να πλαστογραφηθεί μια υπογραφή ή/και μια σφραγίδα σε ένα έγγραφο.
  Φυσικά, και στις 2 περιπτώσεις η απάτη μπορεί να αποκαλυφθεί από κάποιον ειδικό, αλλά η ευκολία με την οποία μπορεί να εξαπατηθεί κάποιος ηλεκτρονικά είναι πολύ μεγαλύτερη και συνεπώς θα έπρεπε ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο η καταγγελία σύμβασης εργασίας να μην γίνεται αποδεκτή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο από τον «παραδοσιακό».

 3. Ο/Η dil okulu λέει:

  ξέρετε οποιεσδήποτε πληροφορίες για αυτό το θέμα σε άλλες γλώσσες;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: