Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης για τις νέες κτηματογραφήσεις.

Όσοι έχουν ιδιοκτησίες στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε πρωτεύουσες νομών, που δεν είχαν ενταχθεί στα προηγούμενα τρία προγράμματα κτηματογράφησης, θα κληθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 να τις δηλώσουν. Τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης περιλαμβάνουν σχεδόν στο σύνολό τους αστικές περιοχές, η κτηματογράφηση των οποίων θα χρησιμοποιηθεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο –μέσω της καταβολής κτηματόσημου- για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.
Μέσα από εκστρατεία ενημέρωσης της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και με τη βοήθεια των δήμων, οι πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης προκειμένου να δηλώσουν τα ενεργά δικαιώματά τους –τίτλους ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας, ή άλλου είδους δικαιώματα επί ακινήτων, όπως επικαρπία, ψιλή κυριότητα, οίκηση κλπ.
Σε πρώτη φάση ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής του (α) απλή φωτοτυπία του συμβολαίου, (β) πιστοποιητικό μεταγραφής από το υποθηκοφυλακείο και (γ) εάν υπάρχει, τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, καταβάλλοντας ταυτόχρονα το λεγόμενο «κτηματόσημο» των 35 ευρώ ανά δικαίωμα (και 20 ευρώ για αποθηκευτικούς χώρους).
Σε δεύτερη φάση, με την ανάρτηση των πινάκων, ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει το 1 %ο (1 τοις χιλίοις) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αφού πρώτα αφαιρεθούν από αυτή 20.000 ευρώ.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: