Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν δηλώσει ήδη τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο, αλλά και όσοι παρέλειψαν να υποβάλλουν δήλωση

Παρατείνεται από τα πέντε στα οκτώ χρόνια για τους κατοίκους της ημεδαπής και από επτά στα δέκα χρόνια για τους κατοίκους της αλλοδαπής, η προθεσμία άσκησης αγωγής για την διόρθωση των πρώτων εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο με τροπολογία που κατέθεσε στις 12.4.2007 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Η επιμήκυνση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, ώστε να δοθεί ο εύλογος χρόνος στους πολίτες είτε να διορθώσουν ανακριβείς πρώτες εγγραφές (λανθασμένα εμβαδά, ποσοστά συγκυριότητας, κλπ.), είτε να δηλώσουν δικαιώματα επί ακινήτων που δεν δηλώθηκαν. Ιδιαίτερα στη δεύτερη περίπτωση, χρόνος χρειάζεται προκειμένου να εντοπιστεί ο κωδικός αριθμός κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που έχει λάβει το ακίνητο και να βρεθεί ποιος φέρεται ως ιδιοκτήτης (συνήθως άγνωστος ιδιοκτήτης), ώστε να εγερθούν εμπρόθεσμα οι απαραίτητες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αγωγές στα δικαστήρια. Επίσης η παράταση θα συμβάλει στον καθησυχασμό των ομογενών του εξωτερικού, που εκ των πραγμάτων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ευθυγραμμιστούν προς τις επιταγές του κτηματολογίου.
Εξάλλου εντός του επόμενου διμήνου, θα αρχίσουν να αποστέλλονται σταδιακά σε 2.000.000 πολίτες που έχουν ήδη δηλώσει τα ακίνητά τους και έχουν δικαιώματα σε 4.500.000 ακίνητα τα ειδοποιητήρια για να καταβάλουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα (και 20 ευρώ για αποθήκες). Η διαδικασία αυτή προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: